Regionalna simulacijska vježba protiv slinavke i šapa i afričke svinjske kuge

Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO) i Evropska komisija za kontrolu slinavke i šapa (EuFMD) zajedno vode dvodnevnu simulacijsku vježbu  u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji protiv slinavke i šapa i afričke svinjske kuge, dvije glavne prekogranične bolesti životinja koje prijete Balkanu.

Internetska vježba dio je FAO-ovih napora da pomogne balkanskim zemljama da ojačaju svoje kapacitete da odgovore na bolesti koje se prenose sa životinja visokog utjecaja, navodi se u saopćenju FAO.

Simulacijska vježba je kontrolisana aktivnost u kojoj se oponaša izbijanje ili drugi incident kako bi se procijenila spremnost. Deset sudionika iz veterinarskih službi svake zemlje, kako na centralnom, tako i na lokalnom nivou, provest će nekoliko scenarija putem mrežne platforme za simulaciju krize.

Prvog dana simulacije cilj će biti testiranje prvih koraka nakon izbijanja slinavke i šapa, poput međunarodne i interne komunikacije, kliničkog prepoznavanja i istrage izbijanja bolesti.

– Ovo je prvi put da kombinujemo dvije bolesti u jednu simulacijsku online vježbu. Moram reći da je i izazovno i uzbudljivo – rekao je Fabrizio Rosso, zamjenik izvršnog sekretara EuFMD-a.

Rosso je dodao da su vježbe dobra prilika za kombinovanje napora regionalnih programa za afričku svinjsku kugu, koje vodi Regionalni ured FAO-a za Evropu i centralnu Aziju, i za slinavku i šap, koje vodi EuFMD.

– Prekogranične bolesti životinja dijele nekoliko zajedničkih osobina kada je odgovor u pitanju, kao što su početna reakcija, ograničenje kretanja i ukidanje. Zemlje zaista cijene da projekti usklađuju regionalne napore – rekao je.

Tokom drugog dana fokus je na planiranju odstrela, odlaganja i čišćenja hipotetičke komercijalne farme svinja zaražene slinavkom i šapom. Vježbe će omogućiti kritički uvid u standardne operativne procedure u svakoj zemlji. U popodnevnim satima cilj je simulirati potvrđivanje afričke svinjske kuge kod divlje svinje pronađene mrtve u pograničnom regionu i razgovarati i uskladiti koje će prekogranične mjere biti potrebne.

Provođenje aktivnosti licem u lice u posljednje je vrijeme nemoguće zbog pandemije COVID-19.

– Uprkos trenutnoj situaciji, vrlo je važno nastaviti podržavati zemlje da se pripreme protiv bolesti koje imaju veliki utjecaj, poput ASK. Tokom prošle godine morali smo razviti nove pristupe i često smo se udruživali s EuFMD-om kako bismo imali koristi od njihovog znanja o virtualnim alatima – rekao je Daniel Beltran-Alcrudo, tehnički savjetnik FAO za zdravlje životinja.

 

 

(FENA)