Respiratori iz Kine pušteni u rad, već u upotrebi u bolnicama

Respiratori koje je Federalna uprava civilne zaštite nabavila nabavila iz Kine verificirani su i pušteni u rad.

Ovu informaciju medijima je potvrdio v.d. direktora FUCZ-a Enes Memić i dodao da su respiratori sada u upotrebi zdravstvenim ustanovama za koje su i nabavljeni.
On je u izjavi za Faktor naveo da je sa današnjim danom sva priča o tome da su respiratori neupotrebljivi “pala u vodu”.

Posao verifikacije je uradila firma Verlab s kojom je FUCZ potpisala ugovor, nakon što je okončana tenderska procedura. Dan nakon potpisanog ugovora posao zakonske verifikacije je počeo.

Respiratori su ranije instalirani u zdravstvenim ustanovama u FBiH, ali se morala okončati procedura verifikacije kako bi bili pušteni u rad.

Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine ranije je Federalnoj upravi civilne zaštite na zahtjev za provjeru usaglašenosti ventilatora ACM812A Beijing Aerospace Changfeng Co., Ltd. Peking, Narodna republika Kina uputio odgovor:

– Specifikacije uređaja sa navedenom namjenom od proizvođača u kojoj je navedeno da se ovaj uređaj može koristiti prvenstveno kao stacioniran u prostorijama za intenzivnu njegu, operacionim salama, te da može postati portabilan uređaj ukoliko se koristi sa bocom kisika (npr. kola hitne pomoći). U ovom dokumentu jasno su navedeni modovi rada koji uključuju invazivne i neinvazivne, prenosi Patria.

(Biznis.ba)