Ristić: Interesovanje za seoski turizam poraslo za 33 odsto

Seoski turizam u Doboju je sve atraktivniji za strane turiste kojih je prošle godine bilo više za 33 odsto nego u 2017. godini, rekla je direktor dobojske Turističke organizacije Adrijana Ristić.

Ristićeva je rekla da gosti pretežno dolaze iz Holandije, Italije, Austrije i Njemačke, a smještajni kapacitet biraju prema afinitetu.

“Stariji se drže mirnijih mjesta za odmor i šetnju, dok se mlađi odlučuju i za ponudu biciklizma, planinarenja i paraglajdinga”, navela je Ristićeva.

Ona je rekla da je na području Doboja do sada registrovano svega pet seoskih domaćinstava, ali da je taj broj daleko veći.

“Za seoska domaćinstva pripremamo veb-stranicu jer je bilo teško reklamirati nekog ako nije registrovan. Pokrenuli smo akciju, obezbijedili pomoć i podršku oko dokumentacije za registraciju”, rekla je Ristićeva.

Ona je dodala da Doboj sa okolinom može da zadovolji i one najzahtjevnije prohtjeve inostranih, ali i domaćih gostiju kada je u pitanju gastro ponuda, vjerski i lovni turizam.

Tu su mnogobrojna etno-odmarališta, a, osim gradskog bazena, može se kupati na Goranskom jezeru u Lipcu, jezeru u Rudanci i na bazenima “Paragost” kluba na Okolištima, gdje gosti mogu letjeti paraglajdingom, ali i družiti sa lokalnom atrakcijom-medvjedom Mašom.

U ponudi su i odmarališta i banje u susjednim opštinama, i to Orlovo jezero u Petrovu, te banje Kulaši u Prnjavoru i Vrućica u Tesliću.

 

(NN)