RS: Izvoz smanjen za 196 miliona KM

Za oko 196 miliona maraka bio je manji izvoz Republike Srpske od januara do maja ove godine u odnosu na isti period 2019.

Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, od januara do maja 2020. iznosio je 664.347.000 eura (1.295.476.650 KM), a za prvih pet mjeseci prošle godine bio je 764.859.000 eura (1.491.475.050 KM).

Taj pad, pretvoreno u procente, iznosi 13,1 odsto. U istom periodu, kako pokazuje računica, pao je i uvoz, i to za 11,7 odsto.

“Spoljnotrgovinski deficit od januara do maja 2020. godine iznosio je 216.819.000 eura”, naveli su iz Republičkog zavoda za statistiku.

Fabrike obuće i odjeće su i te kako usmjerene na izvoz. Procjene sindikalaca pokazuju – u inostranstvo odlazi više od 80 odsto proizvoda iz ovih preduzeća.

A čim oslabi izvoz, odrazi se to i na radnike iz ove branše.

“Ima najava od strane naših poslodavaca da im njihovi poslovni partneri iz zapadne Evrope smanjuju ugovorene kvote izvoza robe i gotovih proizvoda. To znači da se takva situacija mora odraziti na plate i na broj zaposlenih”, rekao je za “Nezavisne novine” Danko Ružičić, predsjednik Sindikata tekstila, kože i obuće Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, nekoliko fabrika obuće već ima najavu da će u oktobru ili imati smanjenu proizvodnju, ili je neće imati nikako za jednog od svojih kupaca.

“Nijedan poslodavac ne radi samo za jednog kupca, ali to u suštini znači da će biti manje radno angažovani. Dakle, neće moći da se očekuje sve ono što je početkom godine zacrtano u poslovnim planovima”, istakao je Ružičić, te je dodao da su već zabilježeni slučajevi da se radnicima ne produžuju ugovori o radu na određeno vrijeme.

U poslovnoj zajednici kažu da je bilo očekivano da će pasti izvoz usljed novonastale situacije izazvane virusom korona. Nadaju se da će ovaj pad uskoro biti zaustavljen.

“Virus korona izazvao je velike negativne posljedice kako na svjetsku, tako i na malu privredu kakva je privreda Republike Srpske. Došlo je prvenstveno do pada tražnje za našim proizvodima na našim najvećim izvoznim tržištima”, pojašnjava za “Nezavisne ” Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

Nadaju se ovdašnji privrednici da će se u narednom periodu situacija koliko-toliko smirivati.

“Vrlo teško možemo očekivati da će do kraja godine biti nadomješten nedostatak koji smo bilježili. U ovom trenutku je najvažnije da se pad zaustavi, a to mnogo zavisi od svega onoga što se dešava na našim najvažnijim izvoznim tržištima, prvenstveno tržištu EU. Istina, postoje naznake o pozitivnim pomacima”, naglasio je Blagojević.

Da rast izvoza zavisi od normalizacije u državama koje su Republici Srpskoj najvažniji spoljnotrgovinski partneri, smatra i Goran Radivojac, profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci.

“Nije to interno naš problem, pa da mi tražimo slabosti za ovu situaciju kod sebe. Više od 70 odsto naše spoljnotrgovinske razmjene vezano je za zemlje koje su pogođene virusom korona – Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, Italiju, Austriju, Njemačku”, ističe Radivojac.

Mi smo, po riječima ovog ekonomiste, suviše mali da bismo sada tražili druga tržišta.

“Za druga tržišta treba dosta ulaganja. Za nas je najjednostavnije da se držimo ritma dizanja privreda u Italiji, Austriji, Njemačkoj i ostalim zemaljama koje sam naveo. Treba da pratimo njihov ritam i to će biti sasvim dovoljno za nas”, naveo je Radivojac za “Nezavisne”.

U prvih pet mjeseci ove godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srpska je najveći izvoz, posmatrajući po državama, ostvarila prema Hrvatskoj, a zatim prema Italiji, Srbiji te Sloveniji.

 

Biznis.ba