‘Rukotvorine’ iz Konjica poznate u cijelom svijetu

Da su pojedini stari zanati onaj dio tradicije koja se u Bosni i Hercegovini uspjela očuvati s godinama i prenositi s koljena na koljeno primjer je drvorezbarska radnja „Rukotvorine“ iz Konjica čiji vlasnici se puno stoljeće bave ručnim rezbarenjem drveta.

Konjičko rezbarstvo je za one koji ne znaju umjetnički zanat sa veoma jakom tradicijom u Konjicu.

Uprava Razvojne banke Federacije BiH na čelu sa v.d. predsjednikom dr. sc. Semirom Fejzićem posjetila je Rukotvorine u Konjicu.

– Firma Rukotvorine bavi se proizvodnjom modernog i tradicionalnog namještaja u punom drvetu koje je karakterističan po drvorezbarenim motivima. Firma je zasnovana na dugogodišnjoj tradiciji rezbarstva po kojoj je Konjic poznat. Samo u našoj porodici drvorezbarstvo se baštini četiri generacije. Firma je primarno orijentisana na izvoz, a izvozimo 95 posto svoje proizvodnje na različita tržišta, od Azije, Australije, Evrope i Amerike – naglasio je Orhan Nikšić, suvlasnik firme Rukotvorine d.o.o. Konjic.

Rukotvorine danas zapošljavaju oko 50 stalnih radnika i 20-tak spoljnih saradnika. U zadnjih pet godina donesena je nova strategija razvoja koja je unaprijedila poslovanje. Zahvaljujući modernizaciji opreme Rukotvorine mogu parirati vodećim firmama u proizvodnji širom svijeta. U nabavci vrijedne opreme učestvovala je jednim dijelom i Razvojna banka Federacije BiH koja im je kreditnim sredstvima omogućila tu kupovinu, a njihovo partnerstvo traje najmanje desetak godina.

– Zadnji projekat sa Razvojnom bankom realizovali smo ove godine i on je namijenjen ulaganju u tehnologije u proizvodnju, nabavku petosnih CNC mašina koje su posljednja tehnologija u industriji drveta – istako je Nikšić.

– Rukotvorine su na neki način uspjele napraviti sinergiju starog, tradicionalnog, prefinjenog i modernog funkcionalnog i zato su njihovi proizvodi traženi u cijelom svijetu na svim kontinentima, a njihovi eksponati odnose nagrade na svim važnijim međunarodnim manifestacijama. Nama u Razvojnoj banci je izuzetna čast što imamo dugu saradnju sa porodicom Nikšić i Rukotvorinama i u tom smislu smo sigurni da ćemo ostat na dispoziciji ovakvoj jednoj bitnoj firmi i biznisu – naglasio je Borislav Trlin, direktor Sektora za istraživanje i razvoj Razvojne banke FBiH.

„Ruktovorine“ su među firmama koje su uspjele očuvati i nastaviti tradicionalni zanat koji je u Konjicu bio jako rasprotranjen i prije Drugog svjetskog rata, kada se u ovom gradu više od 30 familija bavilo drvorezbarstvom. Za kraj, bitno je istaći da je ovaj zanat nominovan za svjetsku listu UNESCO-a kao nematerijalna baština.

(Biznis.ba)