Rusi u Goraždu žele prerađivati PET ambalažu, moguće ulaganje od 300.000 eura

O pokretanju kompanije u ovom gradu razgovarali su i tokom posjete ovom gradu.

”Dolazimo iz Moskve i ulažemo svoj kapital u BiH. U Goraždu želimo da pokrenemo pogone za recikliranje plastike i preradu PET ambalaže. Pratimo poslove u BiH i vidjeli smo prednost Goražda za otvaranje naših pogona, gdje planiramo mjesečno prerađivati 200 tona plastike, a uložit ćemo oko 300.000 eura i zaposliti u prvoj fazi 10 radnika. Od 2004. godine u Rusiji i Bjelorusiji se bavimo ovom djelatnošću, a u RS smo otvorili pogone prije dvije godine, tako da to isto želimo i u Federaciji BIH”, izjavio je Ibrahim Bikinieev, jedan od vlasnika.

Gradonačelnik Ramović podsjeća da su oni ranije bili u posjeti Goraždu kada je razmatrana mogućnost njihovog ulaganja, te najavljuje da će gradska uprava ponuditi određene lokacije za ovu namjenu, prenosi Klix.

“Oni žele da se prošire u FBiH, konkretno u BPK-a i u tom smislu već su podnijeli zahtjev za registraciju firme u Goraždu što je dodatni plus kada se radi o privrednim subjektima i dobrobiti kada je firma registrovana na području BPK-a. Mi smo danas imali prvi zvanični sastanak, a naredni slijedi za nekoliko dana. Prije toga ćemo imati obilazak potencijalnih hala gdje bi se otvorio njihov pogon. Svaka priča koja ima pozitivan efekat na broj zaposlenih na području BPK-a jeste vrijedna pažnje, a dalji koraci i odluke zavisit će od ozbiljnosti samog investitora”, istakla je ovom prilikom Aida Obuća, premijerka kantona.

Biznis.ba