Rusija i Kina će povećati trgovinski promet na 200 milijardi dolara

Ruski premijer Mihail Mišustin je u utorak rekao da će Moskva i Peking povećati trgovinski promet između dvije zemlje 2023. godine na 200 milijardi dolara.

“Prošle godine međusobna trgovina je povećana za skoro trećinu i približila se 190 milijardi dolara. Uvjeren sam da ćemo već ove godine ispuniti zadatak koji su postavili kineski predsjednik Xi Jinping i ruski predsjednik Vladimir Putin, da dovedemo trgovinu na 200 milijardi dolara”, rekao je Mihail Mišustin tokom sastanka sa kineskim predsjednikom u Moskvi.

Mišustin je rekao da se trgovinsko-ekonomska saradnja Rusije i Kine uspešno razvija, uprkos nepovoljnoj situaciji, turbulencijama na globalnim tržištima i sve većim sankcijama Zapada.

On je rekao da je Moskva zainteresovana za dalje jačanje sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje sa Pekingom.

“Naši odnosi su na najvišem nivou u viševjekovnoj istoriji i utiču na formiranje globalne agende”, rekao je Mišustin.

On je rekao i da vlade i ministarstva obje zemlje sarađuju na promociji zajedničkih projekata u svojim oblastima.

“Koordinaciju našeg zajedničkog rada obezbjeđuje mehanizam redovnih sastanaka šefova vlada Rusije i Kine. Riječ je o jedinstvenom formatu koji uključuje pet međuvladinih komisija i više od 80 potkomisija i radnih grupa”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, investicioni portfelj Međuvladine rusko-kineske komisije za investicionu saradnju obuhvata 79 projekata u vrijednosti od preko 165 milijardi dolara.

Mišustin je dodao da će razgovori Xija i Putina rezultirati usvajanjem važnih sporazuma. Xi će kasnije održati uže i proširene sastanke sa Putinom.

Xi je rekao da je odabrao Rusiju kao lokaciju svoje prve posjete nakon reizbora na osnovu istorijske logike.

“Odabrali smo Rusiju kao prvu stanicu inostrane posjete kineskog lidera. To je u skladu s istorijskom logikom, jer smo najveće susjedne sile i svestrani strateški partneri”, rekao je Xi.

On je napomenuo da su odnosi između Pekinga i Moskve tokom godina izdržali test i postali jači.

Iz kineskog Ministarstva vanjskih poslova saopšteno je da je Xi naglasio “dobar zamah svestrane praktične saradnje između Kine i Rusije”.

Kineski predsjednik je izrazio “nadu u postizanje novih ciljeva u bilateralnoj saradnji kroz institucionalizovane kanale”.

Biznis.ba