SAD: Velika investicijska kompanija će radnicima davati po 1.000 dolara ako se vakcinišu

Jedna od najvećih investicijskih kompanija na svijetu Vanguard odlučila je da svakom svom radniku u Sjedinjenim Američkim Državama uplati po 1.000 dolara, ali ako se do oktobra vakciniše protiv koronavirusa.

Da bi dobili ovaj novac, uposlenici će morati predočiti potvrdu da su vakcinisani do navedenog roka. Ovo je samo jedan od primjera kako američke kompanije pokušavaju podstaći radnike da se vakcinišu, dok se u međuvremenu zemljom širi delta soj virusa, a koji je prvi put registrovan u Indiji.

S druge strane, pojedine kompanije, među kojima su Microsoft i Google, su obavezale uposlenike na vakcinaciju. Walmart i Uber su obavezali samo osoblje u menadžmentu da se vakciniše. Postoje i firme koje se još nisu jasno očitovale po pitanju vakcinacije, a među njima su Amazon i Apple.

Iz Vanguarda, koji u SAD-u ima 16.500 radnika, su poručili da su vakcine najbolji način da se zaustavi širenje koronavirusa te da su snažno posvećeni podsticanju radnika na vakcinaciju.

Njihov konkurent, investicijska kompanija Blackrock, je od ovog mjeseca zabranio nevakcinisanim radnicima da dolaze na radno mjesto.

U međuvremenu, u SAD-u se pooštravaju epidemiološke mjere zbog naglog povećanja broja zaraženih koronavirusom. Iz Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC) su pozvali da i vakcinisani i nevakcinisani nose zaštitne maske u zatvorenom prostoru. Gradska uprava New Yorka je najavila da će od septembra posjetitelji i uposlenici restorana, teretana i drugih poslovnih objekata morati biti vakcinisani.

Sve ovo se dešava u trenutku kada se znatno smanjio broj Amerikanaca koji se žele vakcinisati, a to je primoralo vlast da reaguje. No, pojedini sindikati su se usprotivili obaveznoj imunizaciji ocijenivši da to krši radnička prava, prenosi BBC.

Biznis.ba