Sakib Kopić: Radnici danas nisu radnička, već robovska klasa

“Nije vrijeme za slavlje, vrijeme je za proteste”, slogan je okupljanja koje je Sindikat solidarnosti Tuzlanskog kantona (TK) danas organizovao u tuzlanskom naselju Slatina.

“Prvomajski radnički uranak”, uz tradicionalnu podjelu radničkog graha sa kobasicom, održan je ispred zgrade Sodaso u naselju Slatina, inače zgrade nekadašnje Vlade TK koja je spaljena u radničkim protestima u februaru 2014. godine.

Današnjim protestima, koji su u Tuzli već postali tradicionalni, prisustvovalo je dvjestotinjak radnika iz kompanija Aida, TTU, Fortuna, Borac Banovići, Livnica…

– Mislimo da nije vrijeme za slavlje, naročito ne u trenucima kada nam odlaze mladi iz zemlje koja će vrlo brzo, nastavi li se ovakav trend, postati zemlja staraca – rekao je za Vijesti.ba predsjednik Sindikata solidarnosti TK Sakib Kopić.

Naglašava da zvanične statistike pokazuju kako je BiH najsiromašnija zemlja u Evropi.

– Da li je vrijeme za slavlje kada imamo diktatorski režim? Vidite kako se vlasti obračunavaju s borcima koji traže svoja prava. Svjedoci ste brutalne prošlogodišnje intervencije policije sa biber-sprejevima i svim mogućim arsenalom otrova kojim su išli na najčasnije sinove ove domovine – borce. Vlastima ništa nije sveto i baš u tim protestima iz septembra prošle godine od posljedica prekomjerne upotrebe sile preminuo je demobilisani borac Ramo Bećirović – prisjeća se Kopić.

Podsjeća i da su specijalci MUP-a TK prije nekoliko dana uz upotrebu sile drugu kategoriju ljudi koji su sinonim ove države – rudare uklonili sa željezničke pruge u Banovićima.

– Radnici danas nisu radnička, već robovska klasa. Kakva danas radnik prava ima? Po ovom novom Zakonu o radu radnik je još veći rob. Vi imate poslodavaca, pogotovo u privatnom sektoru, koji ne dozvoljavaju sindikalno organiziranje koje je Ustavom zagarantovano – rekao nam je Kopić.

Ističe kako širom naše zemlje danas rade svi veći tržni centri, neki do 13, a neki do 14 sati, te se na taj način varaju i država i radnici.

– Danas je praznik. Ko će to kontrolisati, koji inspekcijski organi će otići u bilo koji od ovih većih tržnih centara? Tamo gdje treba da bude deset ljudi, radi pet – sad su na kasi, sad su na slaganju robe, sad su u podrumu. Pa to niko ne može izdržati i van je svake pameti – dodaje Kopić.

Dok svakodnevno, nastavlja naš sagovornik, gledamo kako se ti poslodavci šire, oni istovremeno kukaju zbog velikih doprinosa i poreza na plaće.

– Na jednoj strani kukaju, a na drugoj strani radnicima daju bijednih 400 KM plate. Naša zemlja nastavit će se prazniti sve dok minimalna plata ne bude 1.000 KM. A dok se to ne desi, mi nećemo uspjeti zadržati radničku klasu i postat ćemo zemlja staraca – zaključuje Kopić u ragovoru za Vijesti.ba.

 

D.K.

Vijesti.ba / Biznis.ba