Salić: Na drugim institucijama je da odluče o kosovskim taksama

Pomoćnik ministara vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mithat Salić izjavio je danas nakon sastanka delegacija BiH i Kosova na ekspertskom nivou o uvođenju taksi od sto posto na robu iz BiH, da je učinjen prvi korak u rješavanju tog velikog problema.

Nakon što su uvidjeli da ne mogu doći do cilja, a to je ukidanje taksi, Salić je kazao da su ponudili delegaciji Kosova da na šest mjeseci suspenduju Odluku o uvođenju taksi od 100 posto na robu iz BiH, kako bi u međuvremenu nadležne institucije razgovarale o spornim pitanjima.

Međutim, kazao je da to nije prihvaćeno, te da je sada na drugim institucijama da odluče šta će se dalje desiti.

Naglasio je da su pozicije i Kosova i BiH prije sastanka bile radikalno suprotne. BiH je, dodao je, tražila da Kosovo ukine takse od 100 posto na robu iz BiH, a da su Kosovari tražili da ih BiH prizna kao nezavisnu državu.

Salić je kazao da politika nije njihov domen te da o tome ne mogu razgovarati, ali da su na sastanku isticali ekonomski plan i odredbe Međunarodnog sporazuma o slobodnoj trgovini, koji se mora poštovati.

Naglasio je da su ponudili maksimum, vodeći računa o stanju u BiH i ingerencijama nadležnosti tog ministarstva koji se bavi ekonomijom, a ne politikom.

Uvođenjem sto posto taksi najviše je pogođena metalska, drvna industrija, proizvodnja toalet papira i slični hemijski proizvodi, mliječna industrija, izvoznici lijekova, ulja, brašna, sokova, vode…

U ukupnoj razmjeni BiH sa svijetom, oko 14 posto odnosi se na zemlje CEFTA-e, a od toga skoro četiri posto se odnosi na Kosovo.

Ukupna vrijednost izvoza na Kosovo za 11 mjeseci 2018. iznosila je 139,5 miliona KM. Primjetno je da je u novembru, mjesecu kad su na snazi bile takse od 10 posto, te kad su 21. novembra stupile takse od sto posto, izvoz BiH na UNMIK Kosovo smanjen i iznosi nepunih osam miliona, dok je izvoz BiH samo za novembar 2017. iznosio 12,5 miliona KM.

Biznis.ba / FENA