Šarović: BiH je oštećena za 4,5 miliona KM otkako je Kosovo uvelo takse na naše proizvode

Podsjećanja radi, Vlada Kosova je početkom novembra usvojila odluku o uvođenju zaštitnih mjera za uvoz svih proizvoda koji se proizvode u Srbiji i BiH. Ova mjera podrazumijevala je taksu od deset posto na sve proizvode koji se uvoze na Kosovo, a porijeklom su iz Srbije i BiH. Međutim, kosovska vlada je krajem novembra povećala takse na 100 posto na robu iz BiH i Srbije.

“Za mjesec dana primjene taksi na robu iz BiH, na Kosovo je izvezeno robe manje za 4,5 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine kada je izvezeno robe u vrijednosti od skoro 12 miliona KM”, kazao nam je Šarović.

Šarović je ranije istakao kako se odluka Kosova o povećanju takse ne može tolerisati te da je u potpunosti suprotna osnovnim principima trgovine u okviru CEFTA-e i nema utemeljenja.

“Ocjenjujemo da se radi o odluci bez presedana kada je riječ o regionalnom CEFTA sporazumu”, kazao nam je Šarović u novembru.

Zajednički cilj Srbije i BiH jeste da se ukinu ove mjere koje su uvele privremene institucije u Prištini i da se onda započnu razgovori ne samo o ukidanju vancarinskih barijera već o suštinskom stvaranju zajedničkog ekonomskog prostora u ovom dijelu Evrope.

Srbijanski ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je kako direktna šteta u Srbiji od uvođenja taksi Kosova iznosi čak 34, 6 miliona eura, dok je indirektna šteta višestruko veća.

Biznis.ba