Šarović: Cilj 100 hiljada turista iz Kine godišnje

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Mirko Šarović smatra da je BiH imala vrlo zapažen nastup na 7. samitu država srednje i jugoistočne Evrope i Kine (16+1), koji je održan u Sofiji.

 

– Pozicionirali smo se kao jedna od najaktivnijih učesnica saradnje sa Kinom. Usaglasili smo i sporazum u oblasti turizma, kao nastavak vizne liberalizacije – kazao je Šarović novinarima.

Od projekata u oblasti turizma izdvojio je “Puteve Valtera”.

– Očekujem da nam ovaj sporazum i vizna liberalizacija omoguće da imamo najmanje 100.000 turista iz Kine na godišnjem nivou – rekao je Šarović.

Prema njegovim riječima, na Samitu u Sofiji BiH je sa Kinom potpisala i Sporazum u oblasti veterinarstva, koji će joj praktično omogućiti da izvozi hranu životinjskog porijekla u Kinu, što do sada nije bio slučaj.

– Upravo je zbog toga i bila skromna razmjena BiH sa Kinom, u iznosu od svega 20 miliona eura. A sada imamo mogućnost da izvozimo i mliječne proizvoide, med i druge prehrambene proizvode. Mislim da tu stvaramo veliku šansu za naše izvozno orijentisane kompanije – kazao je Šarović.

Smatra da će projekat “Putevi Valtera” biti veliki hit od kojeg će profitirati mnoga mjesta i u BiH, ali i u Srbiji.

– Mislim da je to nešto vjerovatno najbolje što smo do sada uradili. To je zamišljeno tako što će kineski turisti doći u Beograd, a svoju posjetu završiti u Sarajevu, glavnom gradu BiH. Mislim da će biti zadovoljni i za to već imamo mnogo rezervacija – zaključio je Šarović.

Biznis.ba