Šarović i Nelson razgovarali o članstvu BiH u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji

Tek u zadnje tri godine napravljeni su konkretni ključni pomaci u dvadesetogodišnjim naporima da Bosna i Hercegovina postane dio Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i sada smo pred samim ciljem, ocijenjeno je na današnjem sastanku ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i ambasadora SAD u BiH Erica Nelsona.

Za Bosnu i Hercegovinu članstvo u WTO je velika razvojna šansa jer znači značajno podizanje rejtinga zemlje i donosi i investicije, istakao je američki ambasador.

Ministar Šarović informisao je ambasadora da su pregovori sa svim zemljama uspješno završeni, te da je za potpisivanje spremna i Rusija, kao jedina preostala zemlja za zaključenje ugovora.

– Odluka o kvaliteti tečnih naftnih goriva, kao posljednja prepreka za dobijanje zelenog svjetla za članstvo BiH u WTO je pripremljena i spreman sam da je svakog momenta uputim na usvajanje. Problem je što još uvijek nemamo pozitivno mišljenje entiteta. Osim pristupanja WTO-u, usvajanje Odluke bi donijelo evropske standarde u kvaliteti goriva, čistiju životnu sredinu i uređenje naftnog tržišta – rekao je Šarović.

Ambasador Nelson čestitao je ministru Šaroviću na preduzetim naporima da u BiH bude održan najveći ekonomski skup – EBRD skupština guvernera, investiciona konferencija koja će BiH od 7. do 9. maja staviti u fokus svjetske javnosti.

– To je velika prilika za BiH da predstavi svoj potencijal i napravi ekonomski pomak – istakao je Nelson.

Zajednički stav je da je za BiH najvažnije da ekonomija i razvoj budu stavljeni iznad političkih manipulacija.

– Siromaštvo je to koje našu zemlju gura u sukobe i nazadovanja. Istovremeno, siromaštvo je najbolji teren za političare, kampanje i dobijanje povjerenja birača. Razvoj je jedina čarobna riječ koja izvlači zemlju iz ove političke “baruštine” – zaključio je Šarović, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Biznis.ba / FENA