Šarović i Shugang potpisali Memorandum o saradnji u oblasti turizma

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović danas je u Pekingu sa kineskim ministrom turizma Luo Shugangom potpisao Memorandum o saradnji u oblasti turizma i olakšavanju grupnih posjeta između Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine.

Potpisivanjem ovog dokumenta značajno su olakšana grupna putovanja kineskih turista u Bosnu i Hercegovinu kojih će, kako se očekuje, već iduće godine u našoj zemlji biti oko 100.000, a što je duplo više u odnosu na period prije uspostavljanja vizne liberalizacije između dvije zemlje, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kako se navodi, konstantno povećanje broja kineskih turista imaće direktan ekonomski uticaj na društveni proizvod, zapošljavanje i platni bilans zemlje te će povoljno uticati na investicije, razvoj smještajnih kapaciteta i različitih industrijskih i privrednih djelatnosti.

Ministar Shugang istakao je da postoji veli interes kineskih građana i privrednika za posjetu regionu, a posebno Bosni i Hercegovini i sugerisao ravnomjernu pripremu turističkih operatera, agencija  informacionih servisa u našoj zemlji.

Ministar Šarović danas je  prisustvovao i konferenciji državnih koordinatora mehanizma Kina 16+1, kojom je predsjedavao zamjenik ministra inostranih poslova Kine Vang Chao.

Na konferenciji su izvršene pripreme za predstojeći Samit zemalja Kina 16+1, koji će se naredne godine održati u Dubrovniku.

Biznis.ba / FENA