Šarović: Očekujemo da će EBRD ove godine u BiH investirati više od 200 miliona eura

Šarović je kazao da je BiH zahtjev za održavanje velikog godišnjeg samita uputila 2010. godine i da je prošle godine u Jordanu izglasano da će BiH biti domaćin najvećeg događaja u posljednjih dvadesetak godina.

“Na skupu će biti ministri finansija, guverneri centralnih banaka, predstavnici 67 članica ove velike finansijske institucije koja je jedna od vodećih globalnih finansijskih institucija. Bit će, također, prisutni predstavnici Evropske komisije, potpredsjednik EK i rukovodstvo EBRD-a, kao i lideri zemalja Zapadnog Balkana”, rekao je Šarović.

Foto: I.Š./Klix.ba

Foto: I.Š./Klix.ba

Najavio je više povezanih događaja u sklopu samita, uz ostale one koji se odnose na poslovanje EBRD-a, predstavljanje BiH i nevladin sektor.

“Riječ je o dobroj prilici za predstavljanje BiH i njenih potencijala. Jednoj od najvažnijih prilika za popravljanje imidža. Mi smo pripreme za ovaj samit počeli ranije, ali smo sada iskoristili priliku da to predstavimo javnosti”, kazao je on.

Navodi da se samit održava u jednom značajnom trenutku za Zapadni Balkan.

“Osnovna poruka EBRD-a bit će BiH kao siguran region za investiranje. EBRD je jedan od ključnih investitora u BiH”, poentirao je Šarović.

Prema njegovim riječima, predstavnici vlasti u BiH očekuju da će iznos ulaganja premašiti nekoliko stotina miliona eura za razvoj infrastrukture.

“Mi ćemo imati svoj poseban dan u kojem će nadležne institucije za pomoć biznisa u BiH iskoristiti priliku i cijelom skupu prezentovati BiH i njene potencijale”, rekao je ministar Šarović.

Foto: I.Š./Klix.ba

Foto: I.Š./Klix.ba

Istakao je da će bh. privrednici imati priliku da se predstave svjetskim kompanijama.

“Tradicionalno su domaćini ovog samita imali velike benefite od održavanja događaja. Svi učesnici snose svoje troškove za boravak u Sarajevu”, rekao je Šarović.

Ministar se također osvrnuo na odgovore na dodatna pitanja Evropske komisije, napominjući da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa odgovorilo na svako pitanje precizno i tačno.

“Na desetak pitanja su institucije BiH odgovorile da nema odgovora, jer nema usaglašenosti unutar institucija BiH na odgovor, to se uglavnom odnosi na obrazovanje”, kazao je ministar Mirko Šarović.

Biznis.ba / Klix.ba