Šarović: Uskoro izlazak na veliko kinesko tržište

Na poziv Zhong Shana, ministra trgovine Narodne Republike Kine Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH učestvovao je danas na trećoj ministarskoj konferenciji o promovisanju trgovinske i ekonomske saradnje “16+1” u Ningbou, čiji je cilj jačanje saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa navode da je u razgovoru s kineskim ministrom, potvrđeno da je Bosna i Hercegovina zaključila pregovore s Kinom o saradnji u oblasti veterinarstva, što će bh. izvoznicima hrane veoma brzo omogućiti izlazak na veliko kinesko tržište. Potpisivanje ovog važnog ugovora najavljeno je tokom Samita “16+1” u Sofiji 7. jula 2018. godine.

Šarović se danas sastao i s Fu Zi Ying, kineskim ministrom međunarodne trgovine, a zaključeno je da će nedavno stupanje na snagu bezviznog režima između BiH i Kine, u BiH iduće godine dovesti 100.000 kineskih turista, te značajno unaprijediti ekonomsku saradnju dvije zemlje.

Tokom posjete, Šarović je imao susret i s guvernerom provincije Zhejiang, te je obišao izložbene štandove bh. firmi i privrednika, pretežno vinara, koji ove godine učestvuju na međunarodnom sajmu “Expo Ningbo”.

Ministar trgovine Shana pozvao je Šarovića i privrednike iz BiH da učestvuju na predstojećem, uvoznom sajmu u Shangaju, u novembru ove godine, koji će okupiti hiljade kineskih kompanija, opredijeljenih za uvoz robe iz cijelog svijeta, zaključuju iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Biznis.ba / AA