Šarović: Vršimo pripreme kako bi dobili dozvolu za izvoz crvenog mesa

Bosna i Hercegovina je tri godine, pod vodstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ureda za veterinarstvo te u saradnji s drugim nadležnim institucijama u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, vršila pripreme kako bi dobili dozvolu za izvoz crvenog mesa – izjavio je danas u Sarajevu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

 

Pojasnio je da se pod pojmom ‘crveno meso’ misli na meso goveda, koza i ovaca, te da je to uz mlijeko, najzahtjevniji standard koji treba da ispuni jedna zemlja.

– Ukoliko u tome uspijemo, to je ravno jednom od najvećih uspjeha koji možemo da ostvarimo kada želimo da pristupimo tako zahtjevnom tržištu kao što je evropsko tržište, sa stanovišta zahtjeva koji se tiču zdravlja, standarda, kvaliteta, bolesti životinja itd. – kazao je ministar Šarović.

Po njegovim riječima, akcioni plan od prije nekoliko mjeseci je prihvaćen.

– Uznapredovali smo svi, cijeli sistem i izvoznici. Najavili smo se, kao što to procedure zahtijevaju, da nas uvrste u plan posjeta, a taj plan posjeta mora da se pripremi i obezbijedi mnogo ranije. Zbog toga smo se fokusirali na 2019. i tražili da dođu u drugoj polovini 2019. godine – navodi ministar Šarović.

Kaže da preostaje jedna stvar koju nisu završili, a to je nulti popis koji podrazumijeva da se u cijeloj zemlji izvrši popis sva grla stoke – goveda, ovaca i koza. Naveo je da Agencija za obilježavanje životinja radi taj dio posla, ali da je u njenoj bazi podataka na primjer, milion i 500 hiljada goveda“.

– Mi smatramo da je na terenu samo 500 hiljada. Zbog toga treba sve resetovati, krenuti od početka i popisati svako grlo, obezbijediti stočni pasoš, markicu i ostalo – smatra Šarović, naglasivši da je potrebna potpuno nova i validna baza podataka da bi izašli pred Evropsku komisiju.

– Za to je potrebno da iz budžeta obezbijedimo milion i po KM i da ga završimo u roku od dva-tri mjeseca – zaljučio je ministar Šarović.

Istaknuo je da oni koji zagovaraju da sa tim stanemo, u suštinu, ‘na mala vrata’ pospješuju ili podržavaju nelegalne aktivnosti u ovoj oblasti.

Biznis.ba / FENA