Sastanak u Vladi FBiH: Podržana inicijativa ‘Mi to možemo’

Članovi Koordinacionog odbora za stabilizaciju privrede i sanaciju negativnih posljedica pandemije u Federaciji Bosne i Hercegovine kojeg čine federalni ministri Jelka Milićević, Edita Đapo, Amir Zukić i Šemsudin Dedić danas su, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, održali sastanak s predstavnicima strateške inicijative za samoodrživost domaće proizvodnje i jačanje bh. ekonomije “Mi to možemo”.

Ideja inicijative “Mi to možemo” je prebroditi krizu izazvanu pandemijom koronavirusa i postići viši nivo samoodrživosti bh. ekonomije.

Prema autorima inicijative, ovo je moguće postići samo djelovanjem javno-privatnog partnerstva u tri ključne industrijske grane, odnosno kroz razvoj i ulaganje u poljoprivredni i prehrambeni sektor, sektor farmaceutskih proizvoda, te energetski i sektor obnovljivih izvora energije.

Ovu inicijativu, u obliku akcionog plana i strateških smjernica za prevazilaženje ekonomske krize, pripremili su domaći stručnjaci iz različitih oblasti, a danas prezentirali predsjednik Uprave BBI banke i vođa projekta Amer Bukvić, predsjednici uprava AS Holdinga Rusmir Hrvić i Sparkasse banke Sanel Kusturica, te direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović.

Članovi Koordinacionog odbora pozdravili su inicijativu i naglasili da, na ovaj način, zajedničkim utvrđivanjem prioriteta može biti stabilizirana i popravljena novonastala situacija.

Naglašeno je da će predložene mjere biti razmatrane i ugrađene u kratkoročne i dugoročne planove i programe ekonomske stabilizacije i oporavka FBiH, a informirali su goste i o planiranim aktivnostima za oporavak ekonomije kroz Reformsku agendu 2.

Istaknuto je da je ovakav dijalog javnog i privatnog sektora najbolji pokazatelj reflektiranja mjera koje poduzima Federalna vlada s ciljem saniranja posljedica pandemije.

Dijalog će biti nastavljen i s drugim partnerima kako bi bile razmotrene sve inicijative za oporavak ekonomije, saopćeno je iz Ureda Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za odnose s javnošću.

 

Biznis.ba / FENA