Sedam osoba zaposleno po osnovu projekta Stručno osposobljavanje

Sedam polaznika koji su uspješno usvojili znanja tokom obuke na osnovu projekta “Stručno osposobljavanje i zapošljavanje mladih i žena u tekstilnoj i obućarskoj industriji” potpisali su ugovore o radu sa kompanijom Tex Team d.o.o. Visoko.

Projekat implementira Udruženje poslodavaca Federacije BiH u okviru USAID WHAM programa s ciljem stručnog osposobljavanja 40 polaznika obuke s fokusom na nezaposlene mlade bez radnog iskustva i žene, odnosno kategorije teže zapošljivih osoba, te zapošljavanja kod poznatog poslodavca minimalno 90 posto polaznika koji uspješno završe tromjesečni proces obuke.

Polaznici se obučavaju za pozicije krojača/šivača i montera obuće, a upravo za takvim zanimanjima članice Grupacije iz oblasti tekstila, kože i obuće pri Udruženju poslodavaca FBiH izražavaju stalnu potrebu.

Tekstilna i obućarska industrija u FBiH je izvozno orijentirana i bilježi konstantan rast, no same kompanije često nisu u stanju ispuniti narudžbe stranih kupaca zbog nedostatka kvalificirane radne snage sa praktičnim znanjima i vještinama. Time se onemogućava proširenje proizvodnih kapaciteta i kreiranje novih radnih mjesta.

Nakon uspješnog završetka teoretskog dijela obuke, na kojem su polaznici upoznati sa osnovama proizvodnog procesa, zaštite na radu, materijalima, uređajima i alatima, praktični dio obuke se odvija u kompanijama Makama d.o.o. Bugojno, Sin-Cro-Er d.o.o. Čapljina i Tex Team d.o.o. Visoko.

Kompanije su osigurale sve neophodne tehničko-tehnološke uslove za odvijanje praktične obuke, kao i mentore koji vode i nadgledaju cjelokupan proces, te vrše evaluaciju stečenih znanja.

Ovaj projekat se u cijelosti završava u septembru, te se očekuje zaposlenje i ostalih polaznika po završetku projekta, saopćeno je iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Biznis.ba / FENA