‘Sika AG’ u 2018. očekuje sedam milijardi franaka profita

Na osnovu rezultata za prvih devet mjeseci ove finansijske godine specijalizirani proizvođač građevinske hemije “Sika AG” potvrdio je cilj za 2018 godinu – povećanje prodaje za više od deset posto i dostizanje sedam milijardi švicarskih franaka od prodaje.

Uprkos nestalnim i rastućim cijenama sirovina koje i dalje predstavljaju izazov, “Sika AG” očekuje dvocifrene stope rasta oprativne dobiti i neto dobiti za cijelu godinu.

Strategija rasta bit će nastavljena 2018. godine otvaranjem najmanje osam novih fabrika i daljnjim akvizicijama na visoko fragmentiranom tržištu građevinskih hemikalija, dok je poseban fokus i na širenju filijale u Bosni i Hercegovini koja u četvrtoj godini poslovanja ostvaruje veću prodaju u odnosu na plan i bilježi godinu sa izvanrednim finansijskim pokazateljima.

Sika AG ima vodeću poziciju u razvoju i proizvodnji sistema i proizvoda za lijepljenje, brtvljenje, prigušivanje buke i vibracija, statičkih ojačanja, sanaciju i zaštitu u građevinskom sektoru te industriji motornih vozila. Sika AG ima podružnice u 101 zemlji širom svijeta, a proizvodnju u više od 200 tvornica. Više od 18.000 zaposlenih ostvarilo je godišnji promet od 6,25 milijardi švicarskih franaka u 2017. godini.

Inače, ostvareni rast u svim regijama, na svim važnim tržištima i u svim segmentima poslovanja, najbolji je pokazatelj ozbiljnog poslovnog usmjerenja ove kompanije. Sika je u trećem kvartalu zabilježila povećanje od šest posto u automobilskoj oblasti, što je znatno više od ukupnog učinka na tržištu.

– Dalji rast prodaje od 14,1 posto i povećanje profita od 10,5 posto pokazuju da ulažemo u poslovni potencijal globalnih tržišta i generišemo dalje vrijednosti preduzeća. Veoma prijatan razvoj u prvih devet mjeseci ove godine je rast od 29,9 posto u novom segmentu Global Business i rast od 14,4 posto u EMEA regionu – ističe Paul Schuler, izvršni direktor kompanije Sika.

Sika AG aktivno sudjeluje u mnogim projektima na domaćem terenu poput izgradnje autoputeva, gdje su korišteni Sika materijali za hidroizolaciju, zaštitu, kao i aditivi za betone. Hidroizolacije krovova, temelja i podzemnih objekata te sistema za ljepljenje ventilirajućih fasada su samo neki od mnogobrojnih projekata u BiH sa potpisom Sika proizvoda.

Direktor Sika BH Suad Sinančević naglašava da uprkos izvrsnim ovogodišnjim rezultatima, globalno i lokalno, Sika BH vjeruje u nastavak rasta aktivnosti u industriji i građevinarstvu i jačanju pozicije na bh. tržištu i u narednom periodu.

– Sika BH je predana konceptu održivog razvoja. Naša rješenja za podlijevanje temelja i hidroizoliranja su korištena na prve dvije vjetroelektrane u BiH Mesihovina i Jelovača, na šta smo veoma ponosni. Paralelno s tim ćemo raditi na razvoju tehničke podrške u vidu opreme koja prati poslovanje, a koja nam omogućava još bolju edukaciju izvođača. Fokus ćemo staviti na tehnološki razvoj, te na prije i poslije-prodajnu podršku – navodi Sinančević.

Biznis.ba / FENA