Sindikalna potrošačka korpa za februar 2.053,36 KM

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za  februar ove godine iznosi 2.053,36 KM i za 88 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Iz Sindikata navode da je prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za decembar 2019. iznosila  958 KM  i za 26 KM je viša od prosječne plaće isplaćene u novembru 2019. godine. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 46,65 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku korpu čine sljedeće kategorije:prehrana  43,8 posto, stanovanje i komunalne usluge  15,2 posto, higijena i održavanje zdravlja 5,6 posto, obrazovanje i kultura  8,3 posto, odjeća i obuća 14,6 posto, prijevoz 6,7 posto i  održavanje domaćinstva  5,8 posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 82 artikla. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za osam  stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.

(FENA)