Sindikat GIKIL-a: Osigurati investicije za modernizaciju i očuvati radna mjesta

Sindikalna organizacija Global Ispat Koksne industrije Lukavac (GIKIL) izrazila je spremnost da se uz podršku uposlenih u kompaniji bori za kontinuiran i siguran rad uposlenih, a u isto vrijeme i za zdraviju radnu sredinu koja jeste potreba radnika i građana općine Lukavac.

 

Sindikalna organizacija GIKIL-a danas je održala vanrednu sjednicu na kojoj je zaključeno da se ne može ignorisati činjenica da građani općine Lukavac i šire imaju pravo zahtjevati primjenu zakonskih propisa koji će obezbjediti zdraviju i kvaliteniju radnu i životnu sredinu, ali da će se “znati boriti za očuvanje svakog radnog mjesta”.

Rukovodstvo sindikalne organizacije GIKIL-a, kako je zaključeno, daje podršku svim mjerama i radnjama koje poduzimaju organi za provođenje zakona u BiH i traži hitno procesuiranje odgovornih s ciljem utvrđivanja odgovornosti za aktuelno stanje u GIKIL-u.

Sindikat od Uprave kompanije zahtjeva da u skladu sa pravima i obavezama koje ima po važećim zakonskim propisima  odmah poduzme mjere koje će obezbjediti mogućnost kontinuiranog proizvodnog procesa. Također, od Uprave GIKIL-a su zatražili da najkasnije do 5. septembra rukovodstvu sindikalne organizacije u pismenoj formi predstavi obavezujući kratkoročni i dugoročni plan investiranja u modernizaciju proizvodnih pogona koja će obezbjediti pozitivan uticaj na životnu sredinu.

Na vanrednoj sjednici Sindikalne organizacije GIKIL je zaključeno i da se uputi dopis Federalnom ministarstvu okoliša i turizma u kome će se zatražiti sastanak sa resornom ministricom, a na kome bi se analizirala aktuelna situacija u GIKIL-u, saopćeno je iz Sindikalne organizacije GIKIL-a.

Biznis.ba / FENA