Sindikat i menadžment ‘ArcelorMittala’ Zenica potpisali kolektivni ugovor

Nakon što su u petak postigli dogovor o uslovima za potpis Pojedinačnog kolektivnog ugovora te spriječili za 23. oktobar zakazani generalni štrajk u kompaniji “ArcelorMittal“ Zenica (AMZ), direktor Biju Nair i predsjednik Sindikata Zuhdija Kapetanović danas su i zvanično potpisali kolektivni ugovor za tu kompaniju.

Kolektivni ugovor će važiti do 31. maja 2020. godine, a radnici će retroaktivno od 4. februara ove godine, dobiti povećanje satnice za pet, a od 1. oktobra šest posto na satnicu od 3,06 KM.

– Drago mi je što smo uspjeli postići dogovor i potpisati ugovor. Zahvaljujem se menadžmentu i nadam se da će i radnici s veseljem prihvatiti ovaj kolektivni ugovor. Nadam se da će svi biti zadovoljni – kazao je Kapetanović, koji je izrazio nadu da će u narednom periodu dogovori oko kolektivnog ugovora teći mnogo lakše.

Generalni direktor Biju Nair kazao je da je ovo bitan korak ka stabilnoj proizvodnji u kompaniji.

– Prije nekoliko dana kazao sam vam da Sindikat i menadžment rade na zaštiti i kompanije i radnika. Mogu biti različita mišljenja, ali ako su principi zajednički dogovor se može postići. Željeli smo da kompanija bude održiva u proizvodnji. I ovo će nam pomoći da bude profitabilna i održiva do 2020. godine – kazao je Nair.

Istakao je da su ovim dogovorom ostvareni dobri rezultati te da će zaposlenici biti motiviraniji da rade.

– Najbitnija stvar za AMZ je zaštita naših zaposlenika. Očekujemo još veću podršku i Sindikata, jer to nam svima i jeste cilj – poručio je Nair.

Osim povećanja satnice te dogovora o isplati regresa u visini od 50 posto prosječne plaće u kompaniji, uvećan je i koeficijent za VK radnike s 1,28 na 1,30 te uvedena nova grupa složenosti, kvalifikacija VS, za koju će radnici imati koeficijent 1,70.

AMZ zapošljava oko 2.300 radnika.

Biznis.ba / FENA