Sindikat Kreke prekršio odluku suda, čeka se reakcija Tužilaštva TK

Sindikat rudnika Kreka danas se, suprotno odluci suda o zabrani održavanja generalnog štrajka, okupio ispred uprave Društva i blokirao ulaske i izlaske iz zgrade, a na licu mjesta je i policija.

Sindikat rudnika Kreka danas se, suprotno odluci suda o zabrani održavanja generalnog štrajka, okupio ispred uprave Društva i blokirao ulaske i izlaske iz zgrade, a na licu mjesta je i policija.

Na ovaj način sindikat je odbio poštivati odluku Općinskog suda, a predsjednik sindikata Zuhdija Tokić najavio novu “Husinsku bunu”, odnosno oružani/fizički otpor kojeg danas očigledno sporovodi u djelo. Pravo je pitanje, zašto na sve šuti Tužilaštvo TK s obzirom da se radi o djelu nasilnog organiziranje otpora.

Ovo djelo podrazumjeva da će se onaj “Ko druge organizira ili poziva na pružanje nasilnog otpora zakonitim odlukama ili mjerama nadležnih tijela, ili ukazuje otpor službenoj osobi u vršenju službene radnje, kazniti se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine”. Ako je krivičnim djelom iz prethodnog stava prouzrokovano neprovođenje ili je znatno otežano provođenje zakonite odluke ili mjere nadležnog tijela, učinitelj će se kazniti kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine, a onaj ko organizira ili bilo kako rukovodi grupom ljudi koja učini ovo krivično djelo može se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Podsjetimo, Sindikat predvođen Tokićem je u javnost plasirao lažnu informaciju kako uprava namjerava na “čekanje“ uputiti 30 posto. Ustvari, radi se o 111 radnika koji nisu potrebni za neometan proces rada i poslovanja, odnosno 5 posto uposlenih na administrativnim poslovima. Niti jedan radnik koji je upućen na prekid rada nije iz proizvodnog procesa. Među otpuštenim je najveći broj onih koji su Kreku i doveli u nezavidnu situciju u kakvoj se nalazi danas. Radi se o bivšim direktorima, članovima uprave, rukovodiocima sektroa , pomoćnicima.

Među njima je i bivši direktor Osman Bleković, osuđivan za kriminal, a koji je nakon direktorske pozicije raspoređen na mjesto rukovodioca Službe projektovanja. On kao direktor Kreke nije uplaćivao doprinose sebi i radnicima, a nakon što je smijenjen tužio je rudnik što mu tokom njegovog direktorskog mandata nisu uplaćivani doprinosi. Dobio je presudu i odštetu od 70 hiljada maraka, zbog toga su Kreki bili blokirani računi.

(24sata.info)