Sindikat saobraćaja RS: Ostajemo bez vozača zbog mizernih plata

Sindikat saobraćaja i veza Republike Srpske upozorio je kako se ova oblast suočava sa sve većim odlivom kadra zbog nedopustivo malih plata koje se nisu povećale više od 10 godina i čine samo 36 posto od iznosa potrošačke korpe.

Kako je rekao predsjednik ovog sindikata Nebojša Đokić, prosječna plata u ovoj djelatnosti je za prošli mjesec iznosila 691 KM, što je za oko 200 KM manje od prosječne plate u tom bh. entitetu. Ovom sindikatu inače pripadaju i radnici Aerodroma RS, Pošta RS, subjekti koji obavljaju gradski i prigradski prijevoz te radnici koji rade na održavanju puteva.

“Prema zvaničnim podacima zavoda za statistiku RS iz marta ove godine, ukupan broj zaposlenih u djelatnosti saobraćaja iznosi 12.000 KM, a nešto manje od 4.000 su članovi sindikata. Ono što karakteriše ovu djelatnost su male plate. U nekim preduzećima su i smanjene, a troškovi života su se povećali”, rekao je Đokić.

Upozorio je kako su plate aerodroma iz okruženja koji su istog ranga kao Aerodrom RS mnogo više, a isti slučaj je sa Željeznicama RS.

“Plate vozača iznose između 450 i 550 KM i jasno je zbog čega su upravo vozači postali deficitarna radna snaga. Oni odlaze u zemlje Zapadne Evrope zbog lošeg materijalnog statusa, a odlaze i radnici iz Pošte RS. Iz Željeznica odlazi stručni kadar. Poslodavci su prisiljeni da angažuju penzionere na poslovima vozača. Samo značajnim povećanjem plata može se zaustaviti odliv radne snage, a i država se mora uključiti u rješavanje ovog problema jer ćemo doći u situaciju da neće imati ko raditi”, rekao je Đokić.

Istakao je kako u drumskom saobraćaju postoji značajan broj poslodavaca koji ne poštuju radnička prava. Radnicima kasne plate i ne uplaćuju se doprinosi pa ne mogu ostvariti pravo na liječenje.

“Mi svakodnevno dobijamo pisma i telefonske pozive od ljudi koji su zaposleni u tim privrednim subjektima. Kada pokušamo da intervenišemo i stupimo u kontakt s poslodavcem, nailazimo na zid, neće da razgovaraju s nama i zabranjuju organizovanje sindikata”, kazao je.

Biznis.ba