Sindikati u RS-u nezadovoljni ponudom vlade: Kolektivni ugovor koji umanjuje prava radnika

Konfederacija sindikata Republike Srpske nije stavila potpis na Opći kolektivni ugovor jer smatraju da on umanjuje prava radnicima. Ističu kako se vrlo lako mogu postići bolja rješenja većim angažmanom Vlade RS i resornih ministarstava.

Predsjednik Konfederacije sindikata RS Željko Tepavčević kazao je kako su u pregovorima tražili da se Opći kolektivni ugovor u RS-u odnosni na sve zaposlenike u tom entitetu, ali da je Vlada “izbacila” oko 75.000 radnika koji primaju platu iz budžeta.

“Odbili smo potpisati i zbog izbacivanja dijela koji se odnosi na uvećanje po osnovu minulog staža. Od toga nećemo odustati i ne želimo jer ono mora iznositi najmanje 0,4 posto po godini navršenog staža. Na taj način plaćaju i lojalnost radnika u kompaniji”, rekao je Tepavčević.

Naglasio je kako definicija regresa nije u skladu sa zakonom jer bi došli u pitanje pojedinačni kolektivni ugovori koji su sada na snazi za razne djelatnosti. Kazao je kako su zahtijevali da iznos regresa ne bude 450 KM, kako je predloženo, već i visini prosječne plaće u RS-i.

“Mora se izmijeniti Zakon o porezima i doprinosima. Imamo primjedbe i na dio koji se odnosi na pravo na pomoć radniku. Radnicima su data manja prava nego što su data ona u Zakonu o radu. Nastavljamo pregovore i smatramo da se dijalogom može postići rješenje”, rekao je.

Potpredsjednik Konfederacije sindikata RS Božo Marić kazao je kako su tražili od Vlade RS da pokrene inicijativu da se izmijeni Zakon o platama i usklađivanje sa Zakonom o radu.

“Situacija u RS-u je jasna i nemaju izbora. Više je problema i malo čestitih poslodavaca koji se žele boriti protiv sive ekonomije. Mi više ne možemo dobiti kredite ni za razvojne projekte, a kamoli u komercijalne svrhe. Moramo težiti da vratimo porez na visinu id 2008. godine”, rekao je Marić.

Naglasili kako na dokumente koji umanjuju prava i dijele radnike nikada neće pristati.

Biznis.ba / Klix.ba