Širenje koronavirusa u SAD-u izazvalo pad Wall Streeta

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica oštro pale, nakon snažnog rasta dan prije, jer ulagači strahuju od širenja koronavirusa u SAD-u i gospodarskih posljedica.

Dow Jones skliznuo je 969 bodova ili 3,58 posto, na 26.121 bod, dok je S&P 500 potonuo 3,39 posto, na 3.023 bodova, a Nasdaq indeks 3,10 posto, na 8.736 bodova.

Na najvećoj svjetskoj burzi u četvrtak je nastavljeno nestabilno trgovanje, pa su cijene dionica oštro pale, nakon što su dan prije snažno porasle.

Posljedica je to vijesti o širenju koronavirusa, od kojeg je dosad u svijetu umrlo više od 3.300 osoba.

U SAD-u je od tog virusa umrlo 12 ljudi, a zabilježeno je više od 50 novih slučaja zaraze virusom, koji se, među ostalim, pojavio blizu New Yorka i San Francisca.

Zbog toga sve više američkih kompanija otkazuje poslovne skupove i traži od zaposlenika da rade od kuće.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale.

Najviše je, 8,2 posto, potonuo S&P indeks zrakoplovnog sektora, nakon vijesti da bi širenje koronavirusa moglo koštati putničke zrakoplovne kompanije više od 130 milijardi dolara.

Oštro su, gotovo 5 posto, pale i cijene dionica u financijskom sektoru.

VIX indeks ‘straha’ skočio je, pak, više od 7 bodova, na 39,6 bodova, jer ulagači sve više osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

Pokušavajući podržati gospodarstvo, u utorak je američka središnja banka smanjila ključnu kamatnu stopu za 0,5 postotnih bodova, u raspon od 1 do 1,25 posto.

No, to nije umirilo ulagače, koji nisu očekivali smanjenje kamata prije redovne sjednice čelnika Feda 18. ožujka, pa ih je potez središnje banke zabrinuo.

Fed, naime, još od financijske krize 2008. godine nije smanjio kamate izvan redovnih sjednica.

Ulagači su vrlo nesigurni jer se ne zna kolike bi mogle biti gospodarske štete od epidemije.

„Tržište su danas pokretale emocije, a ne temelji jer jednostavno ne znate kakvi su temelji. Nema načina da se ova situacija procijeni, postavi u model – jako je puno nepoznanica“, kaže Carol Schleif, zamjenica direktora u tvrtki Abbot Downing, prenosi hina.

Nakon jučerašnjeg pada, S&P 500 indeks ponovno je zaronio u područjeu korekcije, što znači da je u minusu više od 10 posto u odnosu na svoju prethodnu rekordnu razinu, dosegnutu 19. veljače.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,62 posto, na 6.705 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,51 posto, na 11.944 boda. a pariški CAC 1,90 posto, na 5.361 bod.

Biznis.ba