Skaka: Sarajevo će imati skijašku stazu sa pogledom na grad

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka najavio je izgradnju skijaške i biciklističke staze na Trebeviću, koje bi trebale upotpuniti turističku ponudu Trebevića, kao najvećeg parka prirode u Sarajevu.

Skaka je govorio o upotpunjavanju ponude na Trebeviću, zajedničkoj turističkoj ruti Sarajeva, Zagreba i Beograda, kao i ovogodišnjeg javnog dočeka Nove godine u Sarajevu.

Gradonačelnik Sarajeva je podsjetio da su u septembru 2017. godine krenuli s izgradnjom žičare koju su zvanično otvorili u aprilu ove godine.

“Naš koncept je bio da revitalizacijom Trebevićke žičare oživimo Trebević kao najveći park prirode u Sarajevu. Ne mislim da smo uspjeli u tome do kraja, jer obnavljanjem Trebevićke žičare, mi smo obnovili samo prevozno sredstvo. Nama treba još puno sadržaja na samom Trebeviću kako bi u potpunosti vratili Trebević Sarajlijama”, rekao je Skaka.

Na taj projekat se čekalo 25 godina, a gradonačelnik Sarajeva cijeli koncept Trebevića, kao najvećeg parka prirode u Sarajevu, želi završiti do kraja mandata njegove administracije 2020. godine.

“Mi smo već uradili projekat za skijašku stazu koja je dio projekta revitalizacije i stavljanja u funkciju Trebevića. Nije ranije postojala takva profesionalna skijaška staza po kojoj će Sarajevo biti poznato, jer ćemo biti prvi i jedini glavni grad koji ima skijašku stazu sa pogledom na grad”, najavio je Skaka navodeći da je sjeverna strana Trebevića odlična za skijašku stazu.

Prema njegovim riječima, imamo mogućnost da napravimo bolju stazu nego što su neke staze gdje se dešavaju evropska i svjetska prvenstva u skijanju.

“Imamo mogućnost da iskoristimo potencijale Trebevića na način da na devet minuta od Vijećnice budete na vrhu Trebevića, stanete na skije, imate prelijepo skijanje od 950 metara sa pogledom na Sarajevo i onda se malim liftom vraćate na vrh Trebevića”, pojasnio je Skaka.

Kako je kazao, ukoliko budu imali podršku Kantona, trebevićka staza bi trebala biti u potpunosti u funkciji do kraja mandata ove administracije – septembra 2020.

“Trenutno radimo na izgradnji biciklističke staze za rekreativni, ali i ekstremni biciklizam. Završili smo objekat dolazne stanice u kojoj je planiran ugostiteljski objekat i niz ostalih sadržaja. Taj objekat je već gotov i stavljamo ga u funkciju do kraja ove godine i u proljeće 2019. krećemo sa izgradnjom starog restorana ‘Vidikovac’ koji će biti, siguran sam, simbol grada Sarajeva, nezaobilazno mjesto svih turista”, kazao je Skaka.

Tu je još niz aktivnosti koje rade na Trebeviću, poput šetnica, parkova za djecu…

U augustu ove godine u Sarajevu je održan prvi trilateralni sastanak gradonačelnika Beograda, Zagreba i Sarajeva, Zorana Radojičića, Milana Bandića i Abdulaha Skake. Tada su se gradonačelnici složili da su stabilnost i mir u regiji izuzetno značajni za sve građane koji žive na ovim prostorima. Govorili su i o mogućnostima kreiranja jedinstvene turističke ponude, kao i ulozi glavnih gradova u procesu izgradnje trajnog mira, pomirenja i saradnje u regionu.

“Urađeno je niz predradnji da bi se došlo do jedne turističke ponude. Glavni gradovi su generatori razvoja. Mi unutar glavnih gradova, gradskih administracija, možemo puno brže donositi neke odluke, nego na državnom nivou. Ta trilaterala je jako važna zbog te poruke koju smo poslali, a to je da zajednički kreiramo turističku rutu”, pojasnio je Skaka.

Međutim, puno je važnije, kako je kazao, da je došlo do te trilaterale, uzimajući u obzir historiju Sarajeva i šta je sve prošao grad, posebno u periodu 1992.-1995. godine.

“Jedan od zaključaka je bio i da ćemo raditi na izgradnji zajedničke turističke rute. Po meni, puno važnija stvar od toga je činjenica da je došlo do takvog sastanka, da smo otvorili direktnu komunikaciju i da se trudimo relaksirati odnose između država na način da mi, kao predstavnici gradova, imamo dobru saradnju”, istakao je Skaka.

Podsjetio je i da je sa Beogradom potpisano pet sporazuma koji se tiču organizacije EYOF-a 2019, razmjene među pozorištma, turističkim zajednicama, kao i razmjene iskustava i informacija.

“Kada posmatrate broj turista koji sve više dolaze sa Dalekog istoka, oni cijelu regiju posmatraju kao jednu turističku rutu. Cilj nam je bio kada već dođu u Beograd, zašto ne bi napravili i rutu kroz Hrvatsku do Sarajeva. U tom smislu, već smo pokrenuli niz aktivnosti, da naše turističke zajednice osmisle kako zajednički nastupati prema tržištima, sa fokusom na tržište Dalekog istoka. Sada ima let Sarajevo – Beograd – Peking. Trudimo se ubaciti u raspored jedan let koji bi povezao Kinu i Sarajevo”, rekao je gradonačelnik Sarajeva.

Mišljenja je da Sarajevo ima veliki potencijal i šansu u turistima koji dolaze, između ostalog, i sa Dalekog istoka.

Dotakao se i ovogodišnjeg javnog dočeka Nove godine u Sarajevu.

“Imamo najbolje organizovanu prošlu Novu godinu, a i prethodna je također bila. Radimo niz aktivnosti tokom godine. Jedna je od njih i organizacija Nove godine. Pojavile su se neke nezvanične informacije, spekulacije. Mi u ovom trenutku nismo još zvanično potpisali ugovor ni sa jednim izvođačem. Pri kraju smo. Ono što možemo obećati jeste da će biti nezaboravna zabava i da se Grad Sarajevo potrudio da dovede istinske zvijezde, koje su vrijedne pažnje”, izjavio je Skaka.

Kako je kazao, turizam je najbrže rastuća grana privrede u Sarajevu i nisu zadovoljni smještajnim kapacitetima kojim raspolaže ovaj grad, kao ni radom Sarajevskog aerodroma.

“Smatramo da se broj letova može uvećati za, siguran sam, duplo. Moramo uvesti niskotarifne kompanije koje bi letile prema Sarajevu. Nemamo dovoljan broj smještajnih kapaciteta, hotelskog sadržaja. Grad Sarajevo će u budućnosti raditi da privuče veći broj investitora kako bi dobili hotel sa pet, šest ili sedam zvjezdica. Mi moramo i takvu vrstu klijenata dovesti u Sarajevo”, poručio je Skaka.

Podsjetio je i da je krajem oktobra bio u Istanbulu na zvaničnom otvaranju trećeg aerodroma koji je nazvan “Aerodrom Istanbul”, nakon čega se sastao i sa gradonačelnikom Istanbula Mevlutom Uysalom.

“Nemoguće je ne primijetiti užurban razvoj Turske kao države. Ono što nas impresionira jeste razvoj glavnih gradova, u ovom slučaju Ankare. Naravno, uvijek ističemo naše dobre odnose sa tri grada, a to su Konya, Ankara i Istanbul. Naravno, Istanbul je megagrad koji je uspio riješiti neka kapitalna pitanja sa kojima se Sarajevo trenutno suočava”, izjavio je Skaka.

Govorio je i o trećem aerodromu u Istanbulu koji je, kako je kazao, svjetsko čudo iz dva razloga.

“Prvi razlog je brzina kojom je napravljen. A, s druge strane, riječ je o aerodromu koji će postati centar svjetskog zbivanja, avijacije”, dodao je gradonačelnik Sarajeva.

Biznis.ba / AA