Škrbić: Ujedinjena pamet nudi rješenja za bolji život građana regiona

“Održivi razvoj i regionalna privredna saradnja država jugoistočne i srednje Evrope” tema je Međunarodnog biznis foruma koji se održava u Sarajevu, a poseban akcent je na povezivanju regiona putnim i željezničkim komunikacijama, razvoju aviosaobraćaja i investicijama.

Ono na čemu organizatori, Direkcija za izbor najmenadžera regiona, posebno insistiraju, jesu konkretni razgovori, dogovori i ugovori o zajedničkim projektima.

– Naš cilj nije da se na Biznis forumu samo razmijene mišljenja kako unaprijediti biznis, nego da se dogovaramo i ugovaramo novu saradnju, zajedničke poslove i prijateljstva. Samo ujedinjena snaga i pamet, a ne sukobi i svađe, nude rješenja za uspješniji i bolji život svih građana regiona – kazao je direktor Direkcije za izbor najmenadžera regiona Pane Škrbić

Naglasio je da je međunarodni projekt “Sarajevski privredni susreti” zasnovan isključivo na optimizmu, na afirmisanju dobrih rezultata, dobrih djela i dobrih ljudi koji odlično rade.

– Mi bismo danas trebali usvojiti konkretnu deklaraciju, poruke javnosti i političarima, koje će i nas menadžere upućivati jedne na druge, da investiramo, radimo i gradimo zajedno, ostvarujemo veću proizvodnju i izvoz, omogućiti da nam vlasti osiguraju lakše dobijanje dozvola za izgradnju privrednih objekata, da se borimo i ostvarimo rasterećenje privrede, nastavak izgradnje autocesta, javne radove, istinski, a ne da to ostane na riječima – naglasio je Škrbić.

O razvoju i regionalnoj privrednoj saradnji danas su govorili bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, prof. dr. Zijad Bećirović, generalni direktor Trayal korporacije Kruševac i predsjednik Udruženja poslodavaca Srbije Miloš Nenezić i drugi.

U uvodnom izlaganju predstavnica Hrvatske gospodarske komore Mirjana Čagalj govorila je o infrastrukturi, razvoju infrastrukture u Evropi i robnoj razmjeni između Hrvatske i BiH, projektima koje je Hrvatska napravila i šta je profitirala od članstva u EU.

– Razmjena između Hrvatske i BiH se može poboljšati otklanjanjem administrativnih barijera, poboljšanjem prometne i ostalih infrastruktura te efikasnijim procedurama na graničnim prijelazima – istakla je ona.

Međunarodni biznis forum preteča je 40. manifestaciji dodjele nagrade ,,Evropski najmenadžer i najkompanija”, a svečanost će biti upriličena večeras.

Biznis.ba / FENA