Slovenija lani s novim turističkim rekordom

Prema prvim statističkim podacima Slovenija je u prošloj godini imala 5,8 miliona turističkih dolazaka i 15,3 miliona noćenja, što je novi rekord u toj djelatnosti koja čini 12 posto domaćeg BDP-a.

“Zadovoljni smo tim rezultatom, ali moram reći da smo ga potajno i očekivali”, kazao je u petak u komentaru privremenih podataka državnog statističkog ureda ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek.

Samo u decembru 2018. slovenski hoteli i ostali turistički objekti, računajući tu i privatne iznajmljivače soba, imali su skoro 315.000 posjeta i ostvarili 842 hiljade noćenja.

Dvije trećine noćenja realizirali su stranci, među kojima je bilo najviše Talijana 27 posto, a nakon toga Austrijanaca i Hrvata po 10 posto.

Što se tiče cijele prošle godine, Slovenska turistička organizacija (STO) procjenjuje da je stranih gostiju bilo više od 4 miliona, a ostvarili su više od 10 miliona noćenja, prenosi Hina.

Direktorica krovne turističke udruge STO Maja Pak kazala je kako Slovenija i ove godine ima prilike ostvariti nov turistički rekord, a intenzivirat će aktivnosti na području digitalnog marketinga, s naglaskom na emitivna tržišta jače kupovne moći i za segmente zahtjevnijih turista, u okviru turističkog nacionalnog projekta Slovenia Unique Experiences.

Biznis.ba / FENA