Slovenska aviokompanija Adria Airways proglasila bankrot

“U ponedjeljak 30. septembra 2019. godine Adria Airways podnijela je zahtjev Okružnom sudu u Kranju za pokretanje postupka bankrota kompanije”, navodi se u saopćenju Adria Airwaysa.

Sud ima zakonski rok od tri dana kako bi donio odluku o otvaranju postupka bankrota.

Zbog otkazivanja svih letova brojni putnici ostali su bez prijevoza, a 558 ljudi ostat će bez posla. Iz slovenske vlade poručili su da neće spašavati kompaniju od stečaja.

Međutim, tamošnji ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju Zdravko Počivalšek izjavio je kako vlada razmatra osnivanje novog nacionalnog avioprijevoznika.

Slovenska vlada neće finansijski pomoći posrnuloj aviokompaniji Adria Airways u vlasništvu njemačkog fonda 4K Invest, ali razmišlja o alternativnim rješenjima kako bi Slovenija zadržala zračnu povezanost s europskim destinacijama pa i o osnivanju nove kompanije, potvrdio je nakon sjednice vlade ministar privrede Zdravko Počivalšek, prenosi Index.hr.

“Izvršili smo preciznu analizu stanja u Adriji i ustanovili da je finansijska rupa bitno veća od očekivanja”, kazao je Počivalšek, dodavši da bi za trenutno spašavanje kompanije, što vlada ne namjerava učiniti, trebalo 28 miliona eura”, te da je jedini izlaz u stečaju, nakon čega su moguća “dva scenarija”.

Prema njegovim riječima, po prvom bi se scenariju stanje na avio tržištu samo po sebi reguliralo nakon nekog vremena jer bi veze iz Ljubljane s drugim destinacijama preuzele druge aviokompanije, a druga je mogućnost da se Slovenija odluči na osnivanje nove aviokompanije.

Za dobivanje novih dozvola i licenci za potonji scenarij s novom kompanijom trebalo bi od tri do šest mjeseci, a vlada u tom smislu vodi razgovore s njemačkom tvrtkom Lufthansa koja bi pomagala savjetima, ali ne bi ušla u vlasništvo, kazao je Počivalšek, navevši kako je prije toga potrebno napraviti poslovni plan budućeg avioprijevoznika.

Po ocjeni ministra privrede, samo za očuvanje linija s europskim prijestolnicama s kojima je Adria bila povezana bile bi potrebne subvencije od 4 do 5 miliona eura godišnje, što bi vlada bila spremna uložiti nakon što promijeni postojeći zakon o avijaciji, ali bi za osnivanje nove aviokompanije bilo potrebno osigurati politički konsenzus u Sloveniji, ocijenio je Počivalšek.

Biznis.ba