Slovenski poslodavci plaćat će 80 posto naknade radnicima ‘na čekanju’

Slovenski poslodavci koji će zbog epidemije koronavirusa zaposlene upućivati kući “na čekanje” morat će im isplaćivati naknadu od 80 posto prosječne plaće u zadnja tri mjeseca, a 40 posto te svote osiguravat će država, predložila je vlada u srijedu.

Takvo interventno rješenje predloženo zbog negativnih učinaka epidemije koronavirusa na gospodarstvo prihvatio je u srijedu parlamentarni odbor za rad i to bez ijednog glasa protiv, a zastupnici će ga potvrditi krajem tjedna u paketu pomoći za gospodarstvo.

Radnik će na takvo čekanje moći biti poslan u trajanju od najviše tri mjeseca, a poslodavci pravo na subvencioniranje države iz tog naslova mogu ostvariti samo jednom za tri mjeseca zaredom.

Na pomoć države ne mogu računati oni poslodavci koji su porezni dužnici ili su u insolventnom postupku.

Na naknadu 80 posto prosječne plaće dok su kod kuće imaju pravo i oni radnici koji moraju u izolaciju jer im je određena karantena, ali u njihovu slučaju taj trošak pokriva država.

Takve olakšice priznat će se poslodavcima koji zbog pada narudžbi i proizvodnje moraju poslati na čekanje trećinu zaposlenika ili više, ali i malim te mikropoduzećima s jednim ili nekoliko zaposlenih.

Riječ je o približno 110.000 tvrtki koje djeluju na načelu “samozapošljavanja”, a kakvih je mnogo u kulturi, novinarstvu, uslužnim i drugim djelatnostima, prenosi Hina.

( FENA)