Softić na sastanku guvernera centralnih banaka zemalja 16+1, Kina i CEEC

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić učestvuje na sastanku guvernera centralnih banaka zemalja 16+1, Kina i centralna i istočna Evropa, koji se danas i sutra održava u Budimpešti.

Rad na sastanku odvija se u tri okrugla stola, o temama: makroekonomski razvoj ekonomija zemalja 16+1, uloga investicija u renminbiju (kineska valuta – Yuan) u procesu upravljanju deviznim rezervama, te saradnja između centralnih banaka zemalja 16+1.

Diskusija je pokazala da su ekonomska kretanja u regiji centralne i istočne Evrope trenutno pozitivna, te da mnoge zemlje pokazuju znakove ekonomskog opravka koji se iskazuje u smanjenju stopa nezaposlenosti koje su u nekim državama smanjene na nivo od prije globalne finansijske krize. Ipak, naglašeno je da se moraju pažljivo pratiti rizici, poput moguće eskalacije globalnih trgovačkih sukoba.

Softić je naglasio da je, upravo zbog takvih rizika, neophodno kontinuirano jačati proces saradnje i razmjene podataka između centralnih banaka, posebno imajući u vidu povezanost ekonomija i bankarskih grupacija koje djeluju u više država, uz daljnje aktivnosti na jačanju finansijske stabilnosti, kako bi se prevenirali i ublažili potencijalni finansijski rizici.

Osim rasprava o ekonomskim kretanjima i saradnji među centralnim bankama regiona, veliku pažnju je privukao okrugli sto o postepenom jačanju učešća kineskog renmibija u deviznim rezervama mnogih zemalja. Po predviđanjima asset menadžera, očekuje se da bi do 2020. udio remnibija u svjetskim deviznim rezervama mogao doseći 10 posto od ukupne mase koja je na kraju drugog kvartala 2018. iznosila 11,5 biliona dolara, odnosno 13 posto ukupnog svjetskog BDP-a.

Zemlje koje, osim Bosne i Hercegovine, učestvuju u ovoj platformi su Kina i 11 zemalja članica EU: Bugarska, Hrvatska, Češka Republika, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija; te još četiri evropske zemlje izvan EU: Albanija, Makedonija, Crna Gora i Srbija.

Domaćini konferencije su centralne banke Mađarske i Narodne Republike Kine, saopćeno je iz CBBiH.

 

Biznis.ba / FENA