Srbija se u 10 dana zadužila dvije milijarde eura

U nekoliko dana javnost u Srbiji saznala je da je dogovoren kredit od UAE od milijardu eura, da su se zadužili na tržištu obveznica za 690 miliona eura, ali i da se pregovara oko novog aranžmana sa MMF.

Ukupna vrijednost kredita neće biti manja od dvije milijarde eura, a na šta će biti potrošeni – sa sigurnošću niko ne može da zna.

Vlast se pohvalila da će dobiti nevjerovatno povoljan kredit od Arapa u vrijednosti od milijardu eura, sa kamatom od tri odsto. Predsjednik Aleksandar Vučić zahvalio se Ujedinjenjim Arapskim Emiratima te naglasio da ovakve kredite uzimaju i druge zemlje, te da će oni biti iskorišteni za servisiranje starih kredita. Na koje tačno kredite je mislio, javnost nije saznala.

Ubrzo su čuli i informaciju da Srbija pregovara sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) oko novog kredita, iako su već nekoliko puta odbijali da prave dodatne aranžmane sa ovom institucijom. Kako su ranije objašnjavali stručnjaci, MMF traži precizne podatke i informacije na šta će sredstva biti utrošena. Upravo su „pravdanja“ MMF-u sporna za vlast, budući da poznata finansijska institucija ima rigorozne procedure kontrole, zbog čega je vlast ranije odbijala da uzima zajmove.

Dodatno, MMF podrazumijeva i određeno sprovođenje reformi te fiskalnih rezova koje vlastima nikada ne idu u prilog.

Da zaduženjima nije kraj istakao je i potpredsjednik Stranke slobode i pravde (SSP) i ekonomista Dušan Nikezić koji je objasnio da će Srbija zadužiti još 690 miliona eura na tržištu obveznica, koje su prodate direktnom pogodbom sa nepoznatim investitorom.

“Srbija se za manje od mjesec dana zadužila 1,69 milijardi eura da bi pokrila manjak u budžetu, čime će se javni dug povećati na preko 33 milijarde eura i zato novi kredit od UAE nije razlog za slavlje, kako su to pokušali da predstave državni zvaničnici”, kaže Nikezić u izjavi za “Novu”.

On napominje da ukupno zaduženje podiže obaveze države prema UAE na 2,5 milijardi eura.

„To dodatno pogoršava naš položaj u odnosu na povjerioca kome smo već poklonili nacionalnu avio kompaniju, 2 milijarde eura vrijedno zemljište u Beogradu na vodi i 500 miliona eura vrijedne oranice u PKB-u i vojvođanskim kombinatima“, podvukao je Nikezić.

„Nije u pitanju dogovor sa MMF, već apel za pomoć“

Komentarišući novi angažman sa MMF, sagovornik napominje da će on biti usmjeren na štednju, a ne razvoj i dodaje da je u pitanju apel za pomoć.

“Dolazak MMF-a je iznuđen zbog katastrofalnog stanja u javnim finansijama i uključiće dodatno zaduženje zemlje. Ne radi se ni o kakvom dogovoru o saradnji sa MMF-om, već o apelu za pomoć, jer Srbija više ne može da se zaduži na međunarodnom tržištu sa kamatom koja je manja od osam odsto i može se naći u problemu da redovno izmiruje svoje obaveze”, objašnjava potpredsjednik SSP.

On ponavlja da se vlast zaduživala više nego sve prethodne, te da sada svi krediti dolaze na naplatu.

“Javne finansije su nam pred kolapsom zbog prekomjernog zaduživanja, rekordnog spoljnotrgovinskog deficita od 6,5 milijardi eura za sedam mjeseci, inflacije od 13,2 odsto, rasipanju budžetskih sredstava i niza drugih negativnih pokazatelja. Ova vlast se 10 godina samo zaduživala, više nego sve prethodne vlasti zajedno, a neodgovorno upravljanje finansijama je sad došlo na naplatu. Zato smo sada prinuđeni da tražimo od MMF-a stand-by aranžman koji će, kao po pravilu, biti usmjeren na štednju, a ne na razvoj”, zaključuje Nikezić.

Ekonomista Mihailo Gajić nedavno je istakao da za “Novu” da su nova zaduživanja neophodna jer su sredstva potrebna da vrate 5,3 milijardi eura duga.

“Milijardu eura smo uzeli ne zato što imamo puno pametnih stvari koje ćemo uraditi sa njima, već zato što dolaze na naplatu prethodnu preuzeti krediti. Ove godine Srbija je kroz svoj budžet planirala deficit od 1,7 milijardi eura koje treba zapušiti, ali pored tog iznosa moramo da vratimo još oko 3,6 milijardi eura koje dolaze na naplatu. Nama je novac potreban da vratimo 5,3 milijardi eura duga”, objasnio je Gajić.

Dodao je da će u januaru na stare kredite morati da izdvoje 900 miliona eura, te da sada rade “rolover”, kojim se stari krediti servisiraju novim, prenos nova.rs.

Biznis.ba