Srbija za četiri godine izgradila 300 kilometara autoputa

Svi oni koji budu prolazili kroz Srbiju od ljeta 2020. godine će brže i lakše stizati do mora. U pravcima ka Grčkoj i Bugarskoj neće silaziti sa autoputa, dok će ka Crnoj Gori umjesto rizičnom Ibarskom magistralom dobrim dijelom kroz Srbiju putovati novim autoputem.

Srbija je za četiri godine izgradila ukupno 300 kilometara autoputa. Završetkom južnog i istočnog kraka Koridora 10 turisti iz Srbije do ljetovališta u Grčkoj i Bugarskoj praktično neće silaziti sa autoputa, a od 19. decembra, kada bude otvorena dionica Koridora 11 od Surčina do Obrenovca, na raspolaganju će imati autoput Miloš Veliki sve od Surčina do Čačka, što je pravac ka crnogroskom primorju, piše Blic.

Pravi značaj izgradnje 110,8 kilometara autoputa ove godine vozači se tako osjetiti sljedeće godine kada budu krenuli na more, a Blic predstavlja kako će vozači sljedeće godine stizati do ljetovališta u Grčkoj, Bugarskoj i Crnoj Gori.

Do Bugarske istočnim krakom

Blagodati novog autoputa u Srbiji osjetit će i vozači koji krenu na more u ili preko Bugarske. Istočni krak koji u dužini od 86,9 kilometara povezuje autoputem Niš i granicu sa Bugarskom svečano je otvoren početkom novembra, a prelazi se za svega 45 minuta. To znači da se praktično od Beograda pa sve do granice sa Bugarskom može stići bez semafora.

Inače, tu dionicu autoputa E80 na, od Niša, tačnije od Proseka (nedaleko od Niša) pa do bugarske granice, ukupne dužine 86,8 kilometara (Istočni krak Koridora 10) karakteriše 87 mostova, 5 savremeno opremljenih tunela i 5 saobraćajnih petlji. U kompletan istočni krak ugrađeno je oko 780.000 tona asfalta.

Najduži most je most broj 13 na dionici Crvena Reka – Čiflik, koji prelazi preko rijeke Nišave i željezničke pruge Niš-Dimitrovgrad. Ukupna dužina tog mosta je 475 metara.

Autoput “Miloš Veliki” vodi ka Crnoj Gori

Vozači iz Beograda na putu ka Crnoj Gori će već od 19. decembra moći gotovo u potpunosti da zaobiđu ozloglašenu Ibarsku magistralu pošto će tada svečano biti otvorena još jedna dionica autoputa “Miloš Veliki” od Surčina do Obrenovca u dužini od 17,6 kilometara.

Podsjećanja radi, saobraćaj se već odvija na tri dionice ovog autoputa od Obrenovca do Ljiga ukupne dužine od 62,7 kilometara. U odnosu na prošlo ljeto, sada imaju tri nove dionice – Obrenovac-Ub, Ub-Lajkovac i Lajkovac-Ljig, dok je dionica Ljig-Čačak otvorena za saobraćaj još krajem 2016. Dakle, vozačima će od Surčina do Čačka biti na raspolaganju ukupno 120,6 kilometara autoputa.

Do granice sa Crnom Gorom preostalo je da se završe još dvije dionice: Preljina (Čačak) – Požega čija je izgradnja počela proljetos i najzahtjevnija dionica Požega-Boljare. Također, u sastavu autoputa “Miloš Veliki” ili Koridora 11 biće i dionica Novi Beograd-Surčin na kojoj će radovi početi sljedećeg proljeća.

Do Grčke kroz Grdelicu

Što se putovanja do Grčke tiče, tu u odnosu na prošlo ljeto nema nikakvih novina, s obzirom na to da su vozači i prošlog ljeta imali priliku da se upoznaju sa svih 26,3 kilometara novog južnog kraka Koridora 10 koji je otvoren za saobraćaj krajem maja.

Nova saobraćajnica donijela je, tako, i velike uštede vremena pa se Grdelica sada prolazi i do sat vremena brže. Prema takvim računicama, u idealnim uslovima dionica od Beograda do Skoplja u dužini od 434 kilometara prelazi se za svega tri i po sata, ali treba imati u vidu da je na novom autoputu kroz Grdeličku klisuru ograničenje brzine 100 kilometara na sat, odnosno u tunelima 80 km/h.

Od 1. decembra 7 novih naplatnih rampi

Od jučer su počele da rade naplatne stanice Pirot istok, Pirot zapad, Bela Palanka, Niš Malča, Niš sjever, Niš jug i Merošina. To znači da zatvoreni sistem naplate putarine funkcioniše od Beograda do Preševa (južni krak Koridora 10), odnosno od Beograda do Dimitrovgrada (istočni krak Koridora 10).

“Petlja ‘Niš istok’ će biti zatvorena za saobraćaj do 31. decembra. Na dosadašnjim naplatnim stanicama ‘Niš’ i ‘Doljevac’ će biti podignute rampe i saobraćaj će biti usmjeravan u skladu sa projektom saobraćajne signalizacije”, poručuju u JP Putevi Srbije.

Radovi na Moravskom korodoru kreću za 10 do 15 dana

U narednih 10 do 15 dana počinju radovi na Moravskom koridoru na lokaciji u okolini Kruševca, najavila je ministrica građevinarstva Srbije Zorana Mihajlović.
Moravski koridor, od Preljine do Pojata, koji bi trebalo biti izgrađen do 2022. godine, povezat će koridore 10 i 11, kao i pola miliona ljudi koji žive u centralnoj Srbiji između ova dva grada, a bit će i prvi “digitalni” autoput u Srbiji.

Mihajlović kaže da su usaglašeni svi detalji u pregovorima za potpisivanje komercijalnog ugovora za realizaciju ovog projekta, odnosno za povezivanje gradova Kruševca, Kraljeva, Trstenika i Vrnjačke Banje. Radovi u okolini Kruševca bi trebali početi za 10 do 15 dana.

Biznis.ba