Stari Grad će prvi imati elektro punjač za vozila bez naknade korištenja

Instalacija najmodernijeg elektro punjača za vozila, koji će građani koristiti bez ikakve naknade, bit će izvršena zahvaljujući saradnji Općine Stari Grad Sarajevo i kompanije Porsche BH d.o.o. Sarajevo.

Ova stanica za napajanje, tzv. punionica će se nalaziti u javnoj podzemnoj garaži u ulici Avdage Šahinagića preko puta Vijećnice, čija je izgradnja u toku.

Ugovor, koji definiše postavljanje i održavanje ove jedinstvene stanice, potpisali su danas načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, direktor kompanije Porsche BH d.o.o. Sarajevo Senad Olovčić, te Elvis Ališić, menadžer prodaje za Bosnu i Hercegovinu, u ime firme Hager d.o.o.

Nakon izgradnje i puštanja u funkciju javne podzemne garaže, kompanija Porsche BH će donirati punjač za električna vozila, dok će za radove same instalacije uređaja biti zadužena firma Hager.

Korištenje ovog elektro-punjača vozila bit će potpuno besplatno. Ovo je prvi takav slučaj u Kantonu Sarajevo, gdje trenutno postoji 15-ak elektro punjača sa namjenom za punjenje električnih automobila, ali nijedan nije potpuno javnog karaktera.

Popularizacija ekološki prihvatljivih transportnih sredstava je jedan od ključnih faktora politike zaštite čovjekove okoline. U razvijenim zemljama se nastoji smanjiti korištenje automobila koje pokreću motori s unutrašnjim sagorijevanjem, dok se raznim poticajima, vozači nastoje motivirati na nabavku električnih automobila. Nažalost, Bosna i Hercegovina zaostaje u ovom segmentu ne samo zbog nedostatka takvih poticaja nego i nedostatka odgovarajuće infrastrukture, odnosno punionica za punjenje električnih vozila. Sada zahvaljujući Porsche BH, ova infrastruktura uskoro će biti dostupna i u Starom Gradu, saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.

 

Biznis.ba / FENA