Štrajk pilota SAS-a pogodio 72.000 putnika

Piloti Scandinavian Airlinesa u petak su pokrenuli neograničeni štrajk nakon propasti pregovora o platama, prisiljavajući kompaniju da otkaže praktično sve letove – njih 673, koji pogađaju 72.000 putrnika.

Aviokompanija sa sjedištem u Stockholmu saopćila da su pregovori o novom kolektivnom ugovoru s pilotskom grupom SAS-a, koja zastupa 95 posto pilota kompanije u Švedskoj, Danskoj i Norveškoj, propali u petak ujutru.

Na aerodromima širom regije, osoblje SAS-a u žutim prslucima pomagalo je blokiranim putnicima da se prijave za nove letove ili da im se refundiraju sredstva.

Pregovori s pilotima koji su pokrenuti u martu uglavnom su bili usmjreni na povišice plata i na radno vrijeme.

Detalji pregovora nisu objavljeni, ali panskandinavski sindikat navodi kako želi da plate budu u skladu s tržišnim pravilima, dok pregovarači SAS-a nazivaju zahtijeve “nerazumim i ekstremnim”. Glasnogovornica SAS-a Karin Nyman izjavila je da će zahtijevi pilota “imati veoma negativne posljedice po kompaniju”.

Wilhelm Tersmeden, predsjedavajući udruženja švedskih pilota, kazao je da se službenici SAS-a suočavaju s “pogoršanim radnim uvjetima, nepredvidivostima u planiranim radnim satima i nesigurnošću za vlastita radna mjesta”.

– Skoro svaki četvrti let SAS-a obavljaju subkontraktori, i mi želimo znati kako će naša budućnost izgledati – izjavio jer on za švedsku novinsku agenciju TT.

Jacob Pedersen, analitičar u danskoj Sydbank, procijenio je da će štrajk prosječno koštati firmu između 60 i 80 miliona švedskih kruna (6,3 i 8,4 miliona američkih dolara) dnevno.

– Štrajk nam jasno pokazuje da je SAS ranjiviji nego što smo ranije očekivali. Konkurencija je oštra, i dok evropska ekomomija raste sporim tempom, SAS bi također teže mogao doći do profita u ovoj godini – kazao je.

Kompanija je saopćila da štrajk ne uključuje letove kojima upravlju SAS-ove partnerske aviokompanije, na koje otpada otprilike 30 posto letova, i kako se ne očekuje da ugrozi letove drugih avioprevoznika, prenosi Associated Press.

 

Biznis.ba / FENA