Stroud: Uprkos podacima, rat SZO protiv duhanskih alternativa se nastavlja

Izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) o “borbi protiv duhanske epidemije” blokira pristup manje štetnim opcijama od cigareta za punoljetne osobe, tvrdi Lindzi Stroud, direktorka borda Centra za promet bezdimnih alternativa i direktorka Centra za potrošače u Alijansi za zaštitu poreskih obveznika SAD.

Komentirajući izvještaj u kom SZO osuđuje upotrebu elektronskih cigareta i takozvanih “vaping” proizvoda, Stroud kaže da je izvještaj “obmanjujući” i da je SZO na ovaj način “demonizirala elektronske cigarete”, jer zahtijeva od država da strogo reguliraju moderne revolucionarne tehnologije. Time SZO odbacuje, ako ne čak i ignorira samu ideju i nauku koja stoji iza koncepta smanjenja štetnosti od duhana, kaže ona.

U autorskom članku za Insidesources Stroud podsjeća da je SZO ista ona organizacija koja zahtijeva smanjenje štetnosti kod saobraćajnih nesreća kroz stroge standarde prozvodnje automobila.

Stroud je navela da ovaj pristup treba primijeniti i na duhan, dodajući da SZO to ne čini.

– Na 212 strana ovaj koncept je pomenut ukupno četiri puta, a svaki put i kada je pomenuto, SZO kaže da ga duhanske kompanije koriste da bi promovirale upotrebu svojih proizvoda i da to ‘škodi uspješnim inicijativama za kontrolu duhana – navela je Stroud ističući da pušači ne bi ni imali na raspolaganju razvijene moderne zamjene za cigarete da su se mjere kontrole duhana pokazale efikasnim.

Takođe, Stroud smatra da proizvođači trebaju biti u mogućnosti ponuditi manje štetne alternative koje pušačima pomažu da ostave cigarete.

Direktorka borda Asocijacije za promet bezdimnih alternativa, ističe da je SZO pomenutim izvještajem i “zvanično objavila rat smanjenju štetnosti od duhana”, zanemarujući širok raspon dokaza manje štetnosti alternativnih proizvoda i njihovu sposobnost da pomognu punoljetnim osobama da prestanu pušiti i zauvijek eliminiraju duhanski dim.

– Na kraju krajeva cigarete su te koje su u stvari pobjednici, a SZO nastavlja preporučivati državama da se oslanjaju na takse na cigarete, dok istovremeno blokira pristup smanjenju štetnosti duhana za punoljetne osobe – zaključila je Stroud.

Biznis.ba / FENA