Šukalo: Partokratija i nepotizam uništili su naš privredno-finansijski sistem

Najrealniju ocjenu aktuelne političke i ekonomske situacije pokazuju redovi građana ispred stranih ambasada i konzulata širom BiH, koju napuštaju svi koji nisu dio birokratsko-partijsko-tajkunskog lanca koji je potpuno smoždio zdravo ekonomsko tkivo, rekao je u intervjuu za Vijesti.ba poslanik PDP-a u NSRS Adam Šukalo.

 

– Odlaze cijele porodice, a ne samo mladi i radno sposobni. Korupcija, partokratija i nepotizam uništili su naš privredno-finansijski sistem, a da pritom niko nije odgovarao – ističe Šukalo.

Razgovarao: Delvin Kovač

– Kako generalno vidite šanse opozicije iz Republike Srpske na ovogodišnjim Opštim izborima?

ŠUKALO: Opozicija ima šansu ako shvati da u ovakvom izbornom sistemu i pravilima igre ne može dobiti izbore. To je prvi korak, jer dopustiti da teče izborni proces koji je potpuno korumpiran od dana raspisivanja pa do dana izbora, a očekivati pobjedu, u takvim okolnostima je zaista naivno.

Registracija fiktivnih političkih subjekata, netačni birački spisak koji ima više birača nego broja građana i monopol na barem 20% biračkih mjesta iz sastava režimskih stanaka je preduslov za samo još jednu izbornu krađu. Na sve treba dodati zloupotrebu javnog servisa RTRS, javnih budžeta i budžeta javnih preduzeća, kao i izvlačenja novca preko javnih radova i javnih nabavki koji se usmjeravaju u kupovinu glasova na dan izbora – to je specijalitet ovog režima.

Lično se zalažem za radikalniji pristup i akcije opozicije koje će natjerati režim u Republici Srpskoj da pregovara o prelaznoj Vladi koja će imati samo i isključivo mandat za organizovanje fer izbora.

Nažalost, mislim da će opozicija ponovo nasjesti na iste trikove i spinove iz režimske kuhinje koje možemo slušati svaki dan u režimskim medijima, poput onih vijesti da je takav otpor korumpiranom izbornom procesu po njima udar na Republiku Srpsku.

– Na prethodnim izborima 2014. godine, Mladen Ivanić tijesnom je pobjedom nad Željkom Cvijanović izabran za srpskog člana Predsjedništva BiH. Ivanić je tada dobio 48,6, a Cvijanović 47,6 posto glasova. Kakvu očekujete ovogodišnju trku za tu poziciju između Ivanića i Milorada Dodika?

ŠUKALO: Ivanić sigurno može pobijediti u zakonitom izbornom procesu. Nažalost, ako se prihvati ovakav izborni proces, uvjeren sam da će režim i njihovi pomagači, sa jedne strane, poništiti mnogo glasova za Ivanića, a sa druge ubaciti dovoljno glasačkih listića da bi Dodik pobijedio.

Zato su režimske stranke i glasale protiv skeniranja glasačkih listića da bi mogle nastaviti izbornu pljačku po već oprobanom receptu.

– A trku za funkciju predsjednika Republike Srpske između Vukote Govedarice i Željke Cvijanović?

ŠUKALO: Tu je već situacija drugačija, jer Željka Cvijanović je toliko loš kandidat da iako pokradu 50.000 glasova, to im neće biti dovoljno za pobjedu.

Govedarica ima generacijsku šansu – ne samo da pobijedi – već i otvori jedan novi proces promjena u Republici Srpskoj. Ja bih zaista volio da vidim profil birača koji glasa za Željku Cvijanović, a da to nije neko iz birokratsko-partijsko-tajkunskog lanca. To je ipak manjina i ukoliko budemo imali izlaznost oko 60%, onda režimlije ne mogu da spriječe pobjedu Vukote Govedarice.

Željka Cvijanović izjavila je da su protesti u Republici Srpskoj organizovani planski s ciljem destabilizacije entiteta i entitetske vlasti, “a ne, kako se to javnosti pokušava predstaviti, da se radilo o spontanim protestima”. Vaš komentar?

ŠUKALO: Željka Cvijanović i režim na čelu s Miloradom Dodikom su svojim načinom vladanja destabilizovali Republiku Srpsku, jer su korupcijom uništili naš privredno-finansijski sistem. Direktna posljedica toga je negativan prirodni priraštaj i egzodus mladih i radno sposobnih u zapadne zemlje.

Kako to slikovito izgleda najbolje je da krenemo od Novog Grada do Trebinja i izbrojimo investicije u svim opštinama i gradovima, ali i da prebrojimo koliko je mladih otišlo iz tih opština u protekle četiri godine. Nakon te analize, bilo bi jasno da je njihov lažni patriotizam samo strah da se ne bi pričalo o rezultatima kojih nema.

– Kakve su Vaše ambicije i gdje sebe vidite nakon oktobarskih izbora?

ŠUKALO: Imam ambicije, ali ne u ovakvom korumpiranom izbornom sistemu. Moje ambicije poslije oktobra su jednostavne – potrebno je da prije formiranja nove Vlade promijenimo zakonodavno-pravni okvir. Nakon toga spreman sam da budem na čelu tima koji će pokazati političku volju i u roku pola godine pohapsiti i procesuirati 100 najkorumpiranijih političara, tajkuna, tužioca i sudija koju su na najbrutalniji način opljačkali i uništili našu zemlju.

– Iako plate ostaju na istom nivou, građani se svako malo nađu na udaru nekih novih nameta. Posljednje u nizu bilo je povećanje cijena goriva. Kako komentarišete takve poteze vladajućih struktura?

ŠUKALO: Znaju da mogu. Dok god većina građana ćuti, trpi i plaća njihov harač, oni znaju da mogu još više. Međutim, oni zaboravljaju kako su istorijski prošle haračlije na ovim prostorima. Buna je drugo ime za otpor na ovim prostorima.

– Jesu li opravdani strahovi građana da bi kao lančana reakcija moglo uslijediti i poskupljenje životnih namirnica?

ŠUKALO: Naravno. Pa poskupljenja se stalno i dešavaju. Mislite da institucije brinu o tome? Pa vlasnici većine trgovačkih lanaca u BiH kroje kadrovsku politiku vladajućim partijama. Ko su kontrolne institucije? Kako država reaguje na tržišne poremećaje? Nikako. Pa u Republici Srpskoj su robne rezerve otišle u stečaj. Građani moraju da se pobune kao u razvijenim zemljama kad reaguju na povećanje cijene neke životne namirnice. To je bojkot kupovine određenog proizvoda, proizvođača…

– Svakodnevna mirna okupljanja građana na Trgu Krajine u Banjoj Luci, nezadovoljnih zbog nerješavanja smrti mladića Davida Dragičevića, nažalost ne polučuju nikakve konkretne rezultate. A nadležne institucije RS i dalje šute…

ŠUKALO: Pa to je posljedica ukupnog stanja u našem društvu. Nekoliko pojedinaca u MUP-u Republike Srpske umislili su sebi da su bogovi, da je MUP njihovo vlasništvo i da mogu baš sve uraditi, pa čak i da prikriju ubistvo mladića Davida Dragičevića.

Nije ovo prvi put da se to dešava. Ubistvo Milana Vukelića i farsa od suđenja Nikoli Đuroviću ukazuje da nema pravne sigurnosti dok je na vlasti ovaj režim, ali i njihovi pomagači u tužilaštvu. Zato Tužilaštvo sprema istu taktiku razvlačenja i igraju na faktor vremena. Ništa oni neće preduzeti jer su u raljama pojedinaca koji su privatizovali MUP RS.

Zbog toga smo i pripremili dva zakona, koji smo po hitnoj proceduri uputili u parlament i on će se naći u prijedlogu dnevnog reda sjednice zakazane u utorak, 19. juna. Riječ je o izmjenama i dopunama zakona o javnim tužilaštvima i zakona o krivičnom postupku RS koji će ukinuti amnestiju od krivičnog gonjenja tužioca u vršenju službene dužnosti, ali i omogućiti građanima da sami preuzmu, tj. nastave gonjenje ako tužilac odustane od istog ili ne podigne optužnicu u određenom roku.

Postojeći zakon omogućuje amnestiju tužioca u vršenju službene dužnosti, a od tužilačke volje u BiH isključivo zavisi da li će doći do podizanja optužnice, a samim tim i suđenja. Takva tužilačka volja je i prouzrokovala na stotine obustavljenih istraga u kojem je opljačkano nekoliko milijardi KM javnog novca i još vrijednije imovine, a takođe nisu riješena brojna ubistva od kojih se građanima ledi krv u žilama.

Biznis.ba / Vijesti.ba