Sutra 12. Dani meda i ljekovitog bilja Živjeti s prirodom – Goražde 2018.

U organizaciji Udruženja uzgajivača medonosnog, aromatičnog i ljekovitog bilja BPK „Facelija“ u Goraždu će sutra biti otvorena 12. tradicionalna manifestacija Dani meda i ljekovitog bilja „Živjeti s prirodom – Goražde 2018.“

Kako je Feni kazao predsjednik udruženja Rehad Deljo, višegodišnja tradicija sakupljanja ljekovitog bilja i uzgoja pčela na prostoru BPK Goražde te uspješna organizacija svih proteklih godina, dali su snagu za nastavak održavanja ove tradicionalne turističko-privredne manifestacije.

„ Ove godine svoje proizvode od ljekovitog bilja, meda te ostale pčelinje proizvode izložit će 25 izlagača iz BiH, Srbije i Crne Gore. Tokom dvodnevne manifestacije previđena je i promocija turističkih potencijala BPK-a, razni vidovi edukacije za uzgajivače i pčelare, prezentacija Pravilnika o pčelarstvu FBiH te dodjela priznanja za kvalitet proizvoda“ – pojasnio je Deljo.

Cilj manifestacije je skrenuti pažnju na značaj i potrebu unaprijeđenja pčelarstva i riješavanje problem au poljoprivredi.

„ Na ovaj način nastojimo afirmisati potencijale koje imamo u ovom segmentu te podstaći očuvanje starih zanata. Želimo ukazati na potrebu bolje poticajne politike za pčelarstvo ali i riješavanje ostalih problema koji se tiču uzgoja, sakupljanja, prerade i prodaje ljekovitog, medonosnog i aromatičnog bilja kao i meda, pčelinjih proizvoda i njihovih preparata“ – kazao je predsjednik Udruženja uzgajivača medonosnog, aromatičnog i ljekovitog bilja BPK „Facelija“ Goražde.

 

Biznis.ba / FENA