Sve manje radnika u sivoj zoni

Da borba protiv rada na crno u Srpskoj daje sve konkretnije rezultate, potvrđuju podaci prema kojima su inspektori u prvih devet mjeseci zatekli 354 neprijavljena radnika, dok je u istom periodu lani bez ugovora o radu otkriveno njih 498.

 

Prema podacima Inspektorata RS, njihovi inspektori su do kraja septembra obavili 10.664 kontrole, u kojima su zatekli 326 neprijavljenih radnika.

– U istom periodu prošle godine od 10.690 kontrolisanih radnika, njih 402 ili četiri odsto nisu imali regulisan radno-pravni status sa poslodavcem – rekli su iz Inspektorata i dodali da se angažovanje radnika na crno najčešće konstatuje u oblasti ugostiteljstva, trgovine, eksploatacije i prerade drveta, građevinarstva, te uslužnim djelatnostima.

Iz Inspektorata naglašavaju da je izmijenjen propis koji je poslodavcu ostavljao mogućnost da u roku od pet dana od dana zaključenja ugovora o radu prijavi radnika kod nadležnih fondova osiguranja.

– U praksi je to dovodilo do zloupotreba, gdje su poslodavci u trenutku kontrole tvrdili da je radnik počeo sa radom prije par dana i tek u ostavljenom roku regulisali status radnika. Izmjenama Zakona o poreskom postupku propisano je da prijavu za registraciju u Jedinstveni sistem obveznika doprinosa poslodavac podnosi najkasnije jedan dan prije stupanja zaposlenog na rad kod poslodavca, čime se značajno smanjuje mogućnost potencijalnih manipulacija od strane nesavjesnih poslodavaca – kazali su iz Inspektorata za “Glas Srpske”.

Reformskim mjerama koje je preduzela Vlada RS, od 2016. godine rad na crno mogu da kontrolišu svi inspektori Inspektorata RS u primarnim oblastima nadzora, kao i inspektori Poreske uprave RS i Republičke uprave za igre na sreću, dok su taj posao ranije obavljali samo inspektori rada. Na taj način povećan je broj inspektora i kontrola u ovom segmentu. Iz Poreske uprave RS su kazali da njihovi inspektori ne idu striktno u kontrolu otkrivanja neprijavljenih radnika, već to rade u okviru redovnih i kontrola evidentiranja prometa putem fiskalnih kasa.

– Tako je u prvih devet mjeseci ove godine otkriveno 28 radnika koji nisu bili prijavljeni u Jedinstveni sistem, dok je u istom periodu lani otkriveno 95 radnika na crno – naglasili su iz Poreske uprave.

Iz Republičke uprave za igre na sreću su rekli da njihovi inspektori tokom 2018. godine nisu zatekli neprijavljene radnike.

– Tokom 2017. godine zatečen je jedan neprijavljen radnik – kazali su iz Republičke uprave za igre na sreću.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić ipak smatra da podaci nadležnih ne odražavaju stvarno stanje.

Tamo gdje postoji rad na crno, inspektori ne dolaze. Potrebne su promjene Zakona o inspektoratu i Zakona o radu, jer će tek tada biti moguće suzbiti rad u sivoj zoni – naglasila je Mišićeva.

Kazne

Zakonom o radu propisane su kazne od 5.000 do 20.000 KM za poslodavca koji primi na rad radnika, a da prethodno nije zaključio ugovor o radu s njim i nije ga prijavio na obavezne vidove osiguranja.

U Inspektoratu su dodali da je republička inspekcija rada za devet mjeseci 2018. po različitim osnovama poslodavcima izrekla kazne teške 781.800 KM, od čega se 220.550 KM odnosi na rad na crno.

Biznis.ba / Glas Srpske