Sweden/USAID Farma 2 projekt udružio snage sa Centrom za socijalni rad u Brezi

Sweden/USAID Farma 2 projekt je danas, u saradnji sa Centrom za socijalni rad u Brezi, održao trening za 30 socijalno ugroženih osoba o prikupljanju ljekovitog i aromatičnog bilja i njegovoj daljoj prodaji.

Projekt je ovaj trening organizovao na zahtjev Centra za socijalni rad, koji je prva takva ustanova koja se obratila Projektu tražeći ovu vrstu podrške. Zahtjev je uslijedio nakon što je projekt objavio Priručnik za sakupljanje ljekovitog bilja i gljiva u BiH, koji promoviše rad u ovom sektoru kao dodatni izvor prihoda.

– Centar za socijalni rad u Brezi je u toku  2019. godine pružio usluge za oko 1.500 socijalno ugroženih osoba. Kada je prije mjesec dana objavljen Priručnik za sakupljanje ljekovitog bilja i gljiva, pročitao sam ga odjednom. U tome sam odmah vidio priliku da pomognem korisnicima naših usluga, koji uključuju ljude s niskim ili nikakvim primanjima, ali koji su još uvijek radno sposobni – rekao je direktor Centra Osman Salkić.

Priručnik, koji je pripremio Sweden/USAID Farma 2 projekt, pruža upustva i opis 86 biljaka i deset gljiva. Također, uključuje i podatke o četiri otrovne biljke i pet otrovnih gljiva koje se često pogrešno zamijene za jestive.

– Bilo mi je zanimljivo vidjeti da se u Priručniku nalazi mnoštvo biljaka za koje postoji tržište, ali sa kojima mnogi ljudi nisu upoznati. Imamo toliko prirodnih resursa oko nas koje možemo iskoristiti kako bi očuvali svoje zdravlje i nadopunili svoje prihode. Ono što nam je nedostajalo bilo je obrazovanje, a sada to dobivamo zahvaljujući Sweden/USAID Farma 2 projektu. Sada je pravo vrijeme da se održi trening pošto je trenutno sezona branja mnogih biljaka i gljiva. Nadam se da će svi polaznici treninga iskoristiti znanje stečeno danas kako bi povećali svoje prihode. Postoji dosta kompanija koje vrše otkup bilja i gljiva u našem regionu. Prošle godine, na primjer, mnogi su ostvarili solidnu zaradu od skupljanja vrganja – dodao je Salkić.

Od 2016. godine, Sweden/USAID Farma 2 projekt podržao je više od 50 kompanija koje prerađuju ljekovito i aromatično bilje, šumsko voće i gljive, pomažući im pri nabavci potrebne opreme ili edukacijom osoblja i promocijom izvoza njihovih proizvoda. Također, Projekt je sarađivao sa više od 500 individualnih poljoprivrednika i sakupljača i tako im pomogao da povećaju svoje prinose i prihode, saopćeno je iz Sweden/USAID Farma 2 projekta.

 

(Biznis.ba)