Todorić podnio krivičnu prijavu protiv Peruška

Ivica Todorić / Biznis.ba

Osnivač hrvatskog koncerna “Agrokor” Ivica Todorić podnio je krivičnu prijavu protiv vladinog vanrednog povjerenika u “Agrokoru” Fabrisa Peruška zbog krivičnog djela protiv privrede zloupotrebom povjerenja u privrednom poslovanju, javljaju hrvatski mediji.

Todorić je u krivičnoj prijavi, podnesenoj u četvrtak, 26. juna, tražio i da se zabrani održavanje današnjeg ročišta o nagodbi povjerilaca “Agrokora” u Zagrebu, na kojem se očekuje izglasavanje nagodbe.

Todorićeva krivična prijava odnosi se na to da je Peruško naslijedio Privremeni savjet povjerilaca od prethodnika Ante Ramljaka i da je nagodba napravljena sa privremenim umjesto sa (stalnim) savjetom povjerilaca, čime je, navodi se u prijavi, prekršen “leks `Agrokor`”.

Prema prijavi, “leks `Agrokor`” je eksplicitno propisao da su tijela postupka vanredne uprave – sud, vanredni povjerenik, Savjetodavno tijelo i savjet povjerilaca, te da Privremeni savjet povjerilaca preuzima i vrši funkciju savjeta povjerilaca dok ne bude osnovan.

U prijavi se naglašava da je iz navedenih odredaba sasvim jasno da je riječ o imperativnoj zakonskoj normi prema kojoj se savjet povjerilaca prema zakonu mora osnovati.

Ročište o nagodbi povjerilaca hrvatskog koncerna “Agrokor” održava se danas u Zagrebu, a ukupno njih 3.069 ima otvorena potraživanja sa kojima mogu učestvovati.

Pravo glasa imaju povjerioci sa potraživanjima vrijednim 25,2 milijarde kuna (3,41 milijardu evra).

Ukupan iznos osporenih potraživanja za koje postoji mogućnost da će im biti odobreno pravo glasa iznosi oko 12,1 milijardu kuna (1,63 milijarde evra).

Ročište je, odlukom Trgovačkog suda, zatvoreno za javnost.

Todorić i još 14 ljudi obuhvaćeni su istragom u Hrvatskoj povodom krize u “Agrokoru”, najvećoj privatnoj firmi u toj zemlji, koja širom Balkana zapošljava 60.000 ljudi, a kompanija je pod državnom upravom od aprila prošle godine.

Biznis.ba