Toyota prodala čak 2,4 miliona vozila s greškom

Nakon samo mjesec dana o objavi povlačenja određenih modela vozila, japanski automobilski div Toyota ponovno je u problemima te mora obavijestiti više od 2,4 milijuna vlasnika hibridnih vozila o grešci u sustavu zbog kojeg automobili gube energiju.

 

Riječ je o Toyotinim Prius i Auris vozilima, a onih s greškom u Japanu je prodano 1,25 milijuna, 830.000 vozi u Sjevernom Amerikom te 290.000 u Europi, piše BBC.

Svi automobili koji imaju grešku proizvedeni su između listopada 2008. i studenog 2014. Radi se, naime, o grešci zbog koje vozilo pri postizanju većih brzina zakazuje čime se povećava rizik od sudara, objasnili su u kompaniji. Svi vlasnici Toyotinih vozila s greškom bit će o tome obaviješteni, a problem se rješava ažuriranjem softvera koje traje oko 40 minuta.

Ovo nije prvi put da je Toyota prisiljena povući velik broj svojih vozila, odnosno vlasnike obavijestiti o grešci. Prošlog je mjeseca povučeno milijun vozila radi sigurnosnih razloga, odnosno zbog problema s električnim žicama, a ranije je bilo problema i sa zračnim jastucima koji nisu propisno funkcionirali. Osim toga, u 2015. je čak 6,5 milijuna vozila diljem svijeta imalo ugrađene prekidače za otvaranje prozora koji su uzrokovali kratke spojeve i tako ugrožavali sigurnost vozača, prenosi Jutarnji list.

Biznis.ba