Trebević dobio mobilnu aplikaciju i 44 kilometra vizuelno označenih staza

Trebević, jedan od simbola glavnog grada BiH i jedno od omiljenih izletišta Sarajlija, od danas je u novom ruhu. Na ovoj olimpijskoj ljepotici mapirano je i vizuelno označeno 44 kilometra staza, pa će tako njeni posjetioci moći sigurno istraživati i uživati u njenim ljepotama.

Projekat “Trebević Outdoor Routes”, koji je danas predstavljen na platou u blizini Trebevićke žičare, prvi je takve vrste u našoj zemlji. Pokrenut je prije pola godine i usmjeren je na promociju aktivnog odmora i turizma. U svojoj realizaciji spojio je institucije i organizacije iz oba bh. entiteta.

Jedan od najvećih izazova u implementaciji ovog projekta bila je infrastruktura, ali je grupa entuzijasta u proteklih šest mjeseci uspjela da izmapira i označi trebevićke rute.

Projekat je podrazumijevao adekvatno uređenje i vizuelno označavanje čak 44 kilometra staza – pet planinarskih i šest šetačko-turističkih.

U sportskom i adrenalinskom dijelu završena je i nova Via Ferrata na Bijelim stijenama, sa 30-metarskim visećim mostom, koja će biti atraktivna kako za iskusne penjače, tako i za početnike.

Izletnička, planinarska i sportsko-rekreativna infrastruktura podržana je i mobilnom aplikacijom “Trebević Outdoor Routes”, prvom takve vrste u BiH.

Aplikacija sadrži sve servisne informacije o planinarskim domovima, restoranima, hotelima, motelima. Ima i opciju brzog lociranja u slučaju potrebe za pružanjem prve pomoći, a radi i u offline modeu.

Partneri organizacje u implementaciji ovog projekta bili su Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja, Gorska služba spašavanja Trebević, Planinarsko sportsko društvo Trebević Sarajevo, Planinarsko društvo Istočno Sarajevo i X Time Outdoor Agency, koja je autor idejnog projektnog i aplikacijskog rješenja.

U obraćanju prisutnima, Osman Delić iz Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja rekao je da Trebević polako poprima karakter i vizuelni izgled kako je to i planirano prostornim planom upravljanja.

– Sedamdesetih godina, kada sam kao mladi omladinac pošumljavao Trebević i za vrijeme Olimpijade orjentir su nam ovdje bili “Prvi šumar” i Dom “Vaso Miskin Crni”, a sada je to mobilna aplikacija. Ja starim, a Trebević napreduje – u šaljivom je tonu rekao Delić.

Slavko Bojanić iz Turističke zajednice Istočno Sarajevo naglašava da turizam ne zna za podjele i granice.

– Istočno Sarajevo i Grad Sarajevo nisu konkurencija jedan drugome, zato što turizam nema konkurenciju. Svi zajedno pokazali smo da možemo raditi na razvoju avanturističkog turizma i drugih ideja. Svi turistički radnici treba da se uvezuju u klastere da bi kao takvi bili konkurentni evropskim i svjetskim turističkim destinacijama – poručio je Bojanić.

Zamjenica gradonačelnice Sarajeva Anja Margetić ističe da je Grad Sarajevo opredijeljen da u budućnosti podržava ovakve projekte.

– Svjesni smo važnosti razvoja outdoor turizma, ali i svih potencijala i prirodnih resursa kojima Sarajevo raspolaže, a koji su vrlo malo iskorišteni. Kriza iz prošle godine pokazala je da su ovakvi projekti neophodni. Plan je da u naredne četiri godine, ili čak i prije, probamo mapirati sve hiking trailove oko Sarajeva – dodala je Margetić.

Ognjen Sladoje, šef kabineta gradonačelnika Istočnog Sarajeva, potcrtava da je taj grad, zajedno s Turističkom organizacijom, u potpunosti opredijeljen za ovakve i sve druge turističke projekte koji predstavljaju veliku razvojnu šansu.

– Otvoreni smo naravno za sve projekte zajedno sa Gradom Sarajevom i svim drugim partnerima – rekao je Sladoje.

Na kraju je najavio da bi ubrzo mogla početi implementacija još jednog važnog projekta – osposobljavanje biciklističke staze od Sarajeva do Pala, starom prugom kuda je nekada išao Ćiro.

D.K.
Biznis.ba