Trump: Nema odgode povećanja carina na kinesku robu

Trgovinski timovi iz Kine i SAD-a nastavljaju razgovarati i sastat će se u rujnu, ali povećanje carina na kinesku robu koja bi trebalo biti uspostavljeno u nedjelju neće biti odgođeno, izjavio je u petak predsjednik Donald Trump.

Američki predsjednik, koji je izmjenjivao izraze optimizma o trgovinskom sporazumu s kritiziranjem Kine zbog njezine ekonomske politike, također je rekao kako misli da su trgovinski pregovori doveli do toga da Peking bude suzdržaniji u svom odgovoru na demonstracije u Hong Kongu.

Carinski rat između dva najveća svjetska gospodarstva uključuje stotine milijardi dolara robe svake zemlje i prijeti globalnom ekonomskom rastu. Nesigurnost zbog toga kako bi i kada spor mogao završiti zavladala je tržištima i zakomplicirala dugoročne planove ulaganja korporacija.

– Pobijedit ćemo u borbi, rekao je Trump novinarima.

– Razgovaramo s Kinom, sastanci su zakazani, telefonski razgovori obavljeni. Pretpostavljam da sastanak u rujnu i dalje ostaje, nije otkazan, rekao je.

Bijela kuća nije objavila datum tog sastanka.

SAD bi u nedjelju treba početi ubirati 15 posto carine na dodatnih 125 milijardi dolara kineske robe, uključujući pametne satove, televizore s ravnim ekranom i obuću, a Trump je rekao da to nije promijenjeno unatoč pomirljivijem jeziku između dviju strana posljednjih dana.

– Uključene su, rekao je Trump o carinama.

Do sada su nametnute carine za 250 milijardi kineskih proizvoda od početka trgovinskog rata 2018. godine, a američki trgovački lanci i proizvođači to su kritizirali zbog ugrožavanja profita.

– Puno loše vođenih kompanija pokušava okriviti carine, rekao je Trump.

– To nisu carine, to se zove loše upravljanje, dodao je.

U petak je hongkonška policija uhitila nekoliko demokratskih aktivista uoči masovnih demonstracija planiranih za ovaj vikend. Ranije ovog ljeta, Peking je odbio prijedlog vlade Hong Konga za smirivanje prosvjednika.

Trump je u petak navečer ocijenio da bi reakcija Pekinga na prosvjede u Hong Kongu bila nasilnija da nije bilo trgovinskih razgovora. “Kina zaista želi postići dogovor”, rekao je, a to je “smanjivanje temperature u Hong Kongu”.

Upitan da li planira razgovarati s Xijem, Trump je demantirao.

– To vam ne mogu reći, ali razgovaramo s Kinom. Ali ne mogu vam reći hoće li ili ne biti predsjednik Xi, rekao je Trump.

Biznis.ba