Turizam u Beču: Oporavak tek od 2021., važno je osigurati dobre aviolinije za budućnost

Pandemija koronavirusa drastično se odrazila i na turistički Beč. Broj noćenja u martu bio je manji za 72,5 posto, a u cijelom prvom kvartalu maji za 23 posto u poređenju sa 2019. godinom. Razvoj turizma prvenstveno zavisi od otvaranja prvih granica.

Nakon brojnih uspješnih godina sektor turizma u Beču prvi put se suočava s velikim minusima. Najviše su pogođeni nedolascima iz standardnih zemalja, kao Italije ili Kine odakle je u martu bilo 90, odnosno 92 posto manje gostiju. Popunjenost smještajnih kapaciteta iznosila je svega 22 posto soba.

Kako će se turizam razvijati u narednim mjesecima, zavisi od otvaranja granica. U protekloj godini od 17,6 miliona noćenja u Beču 83 posto činili su gosti iz inostranstva, tako da domaće tržište ne može pokriti gubitke. Turistička zajednica Grada Beča “WienTourismus” tek od 2021. godine računa s oporavkom.

Naglašavaju da je sada najbitnije osigurati dobre aviolinije za budućnost jer tri četvrtine učesnika raznih kongresa i skoro polovina turista u Beč dolazi avionom. Gusta mreža direktnih letova je preduslov za uspješan privredni centar. Turistička zajednica pozdravlja najavu Grada Beča o izgradnji nove centralne autobuske stanice za međunarodni saobraćaj što će osigurati i nova radna mjesta i dodatnu dinamiku u fazi oporavka evropskog turizma.

Važan stub gradskog turizma čine manifestacije koje će najmanje do kraja augusta biti pod restrikcijama. Nemogućnost održavanja velikih manifestacija najviše afektira kulturu, sport i kongresni turizam, zbog čega iz “WienTourismusa” apeluju na nadležne političare da otvorena pitanja iz ove oblasti dogovore na evropskom nivou kako bi se izbjegla nelojalna konkurencija i stvorila pravna sigurnost i mogućnost planiranja za kongresnu i event industriju.

Biznis.ba