Turković i Đorđević o razvoju zajedničkog tržišta i razmjeni radne snage

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković se sastala sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoranom Đorđevićem.

Nakon kratkog osvrta o različitim oblastima u kojima je postignut značajan napredak u izgradnji bilateralnih dobrosusjedskih odnosa, razgovarali su o potencijalima i projektima koji bi mogli voditi ka dodatnom unapređenju saradnje, posebno kada je u pitanju razvoj zajedničkog tržišta i razmjena radne snage između dvije zemlje.

Oboje su istakli značaj razvoja prijateljskih odnosa uzlaznom putanjom, na obostrano zadovoljstvo, prije svega, u oblasti investicija i infrastrukturnom povezivanju, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ministrica Turković je naglasila kako je izuzetno bitno raditi na otklanjanju postojećih administrativnih barijera za radnike, te je u tom kontekstu predložila intenziviranje napora ka zaključivanju sporazuma i protokola o dodatnoj saradnji iz različitih oblasti koje bi omogućile lakše kretanje radnika.

Ministar Đorđević je posebno naglasio veliki potencijal zajedničkog tržišta radne snage, čiji je osnovni preduslov slobodno kretanje ljudi, kapitala i robe.

Dodao je kako je Srbija već olakšala proceduru izdavanja radnih dozvola za strance putem svojih DKP-a, uključujući i za radnike iz Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.

( FENA)