Turska čeka goste, sezona tek počela

Ljetnja turistička sezona u Turskoj, jednoj od najpopularnijih destinacija, je počela, ali turista još nema u većem broju.

Među turistima koji borave ovih dana u Antaliji uglavnom se čuju turski i ruski jezik, ali ni njihov broj nije veliki.

Među gostima preovlađuju porodice sa djecom i oni stariji parovi, ali na plažama niza luksuznih hotela u tom gradu nema mnogo ljudi.

Ubjedljivo najbrojniji tokom dva dana bili su učesnici političkih skupova koji se održavaju u tom gradu – jučerašnjeg Samita Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi i današnjeg Diplomatskog foruma (Antalia Diplomacy Forum).

Sam turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan istakao je juče da Turska preduzima mjere protiv korona virusa, i pozvao građane evropskih država da ljetuju u Turskoj.

U hotelima, kao što je bio slučaj i na Samitu, u kongresnom centru Nest, maske su obavezne u zatvorenom prostoru, čega se zaposleni striktno pridržavaju, što se za turiste i ne bi moglo reći u potpunosti.

Objedovanje je dozvoljeno u hotelskom restoranu, ali se sa svedskog stola ne možete služiti sami, već vam hranu koju izaberete, domaćini stavljaju u tanjire, na pult, dok vas od njih dijeli staklo.

Svi su sa maskama i u rukavicama.

Na ulazu u bilo koji deo hotela podsjećaju na turskom, engleskom i ruskom da je potrebno održavati socijalnu distancu.

Na ulazima u liftove stoji obaveštenje da mogu da uđu najviše dvije osobe, osim ukoliko je riječ o porodicama.

U Turskoj su, inače, tek nedavno popuštene mjere, ali je i dalje na snazi policijski čas.

Policijski čas traje od 22 sata do pet ujutru, i tokom cijele nedjelje, odnosno od 22 sata u subotu, do pet ujutru u ponedjeljak.

Od zabrane su izuzeti jedino turisti, koji smiju da se kreću i u to vrijeme.

Nedavno su otvoreni i kafići i restorani, koji smiju da rade uz korišćenje 50 odsto kapaciteta.

Biznis.ba / Tanjug