Tvornica cementa Kakanj obilježila 40 godina postojanja

SARAJEVO, 5. oktobra (FENA) - Svečanost povodom proslave 40 godina Tvornice cementa Kakanj okupila je sinoć u Sarajevu goste iz privrednog, kulturnog, diplomatskog i političkog života. (Foto FENA/Almir Razić)

Svečanost povodom proslave 40 godina Tvornice cementa Kakanj okupila je sinoć u Sarajevu goste iz privrednog, kulturnog, diplomatskog i političkog života.

Generalni direktor HeidelbergCementa u BiH i Hrvatskoj i direktor Tvornice cementa Kakanj Branimir Muidža u svom obraćanju najprije se osvrnuo na samu izgradnju cementare, koja je prvobitno inicirana još davne 1938. da postane glavna tvornica cementa u bivšoj državi, ali zbog istorijskih i ekonomskih okolnosti nije izgrađena tada, nego 40 godina poslije.

Precizirao je da je od 1978., kada je puštena u rad, pa do danas, Tvornica cementa Kakanj proizvela gotovoo 18 miliona tona cementa.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, uz iskrene čestitke Tvornici cementa Kakanj, naglasio je značaj veoma uspješne privatizacije te kompanije i ulaska Tvornice cementa Kakanj u porodicu najvećih proizvođača cementa.

– Impresivno je šta je sve u ovoj zemlji napravljeno od kakanjskog cementa. Ovo je fabrika koja je u ovih 40 godina stalno išla putem razvoja, stalno bilježila porast tako da je služila ne samo Kaknju nego cijeloj državi. Zahvaljujem vam se za tako predan rad – rekao je Novalić.

Glavni izvršni direktor HeidelbergCement Grupe Bernd Scheifele naveo je da je, kada su tokom privatizacije preuzeli tvornicu, ona izgledala potpuno drugačije.

– Bila je tehnički iscrpljena, stara, a imali smo veoma značajan problem sa emisijama prašine. Neophodne su nam bile dvije stvari tehnologija i jaka predanost radnika, i mislim da smo pronašli oboje – kazao je Scheifele.

Ističući značaj uzajamnog pomaganja i saradnje sa lokalnom zajednicom, direktor Muidža i Scheifele uručili su uime Tvornice cementa Kakanj dvije simbolične donacije Kaknju – 40.000 KM za nabavku jednokasetnog digitajzera za standardnu radiografiju i 40 mBot robota za osnovne škole u Kaknju, saopćeno je iz Tvornice cementa Kakanj.

Biznis.ba / FENA